top banner

Vin banii pentru Prima Casa 2017

28 Februarie 2017 | Autor: Conso

Programul Prima Casa primeste banii pentru anul 2017. Guvernul a aprobat plafonul de garantii pentru acest an, in valoare de 2,5 miliarde de lei. La aceasta suma se adauga 175,5 milioane de lei reprezentand diferenta ramasa nealocata sau neutilizata din anul 2016.
In aceste conditii, bancile vor putea acorda credite in valoare de 5-6 miliarde de lei in acest an.
Pe de alta parte, Guvernul a aprobat si normele metodologice pentru implementarea modificrilor aduse programului la finalul anului trecut.
Cum se schimba programul in acest an?
Incepand din acest an, statul garanteaza 50% din valoarea creditului acordat doar pentru locuintele mai noi de cinci ani sau consolidate, in sensul reducerii riscului seismic, in ultimii cinci ani anteriori contractarii creditului.
Mai mult, creditele pentru achizitia de locuinte noi sau consolidate merg pana la 66.500 de euro, echivalent lei (aferent unei locuinte in valoate de 70.000 de euro).
Pentru locuintele ce urmeaza a fi construite de catre solicitantii de credit pe cont propriu, valoarea finantarii ramane la 66.500 de euro, iar pentru cladirile ridicate prin asociatii, valoarea se pastreaza la 71.250 de euro. Garantia statului ramane la 50% si in astfel de cazuri.
Casele vechi, defavorizate de noile reglementari
Locuintele vechi, adica cele receptionate sau consolidate cu mai mult de 5 ani inainte de data solicitarii creditului, garantia staului scade la 40%. Autoritatile au luat aceasta decizie pentru a impulsiona achizitionarea de locuinte noi.
In acest caz, creditul maxim ramane la 57.000 de euro. Astfel, daca, in caz de neplata a creditului, bancile erau despagubite imediat de catre stat cu 28.500 de euro, acum despagubirea scade la 22.800 de euro.
Anul trecut, programul a primit, initial, un plafon de garantii de 1,5 miliarde de lei, insa, in contextul discutiilor pe marginea Legii darii in plata, la presiunea bancilor, statul a suplimentat, de trei ori, plafonul cu cate 500 de milioane de lei. Astfel, plafonul total alocat in 2016 a depasit 3 miliarde de lei (datorita realocarilor din 2015).
La finalul anului, insa, autoritatile au elaborat o strategie pe cinci ani care prevede diminuarea plafonului de garantii de la un an la altul.
Care este neperformanta in cazul acestor credite?
Programul Prima Casa, prin care statul garanteaza credite destinate achizitiei sau constructiei de locuinte, a fost introdus in 2009, intr-un context in care piata imobiliara era blocata din cauza crizei financiare.
Initial, garantiile se acordau in lei si euro insa, ulterior, programul a fost modificat, astfel incat creditele se acorda doar in moneda nationala.
De la lansare pana la finalul lunii noiembrie 2016, au fost acordate aproape 204.000 de garantii, in valoare totala de 17,5 miliarde de lei, pentru credite de circa 35 de miliarde de lei, adica 60% din stocul de credit ipotecar din sistemul bancar.
In toata aceasta perioada, bancile au depus 767 de cereri de plata pentru credite neperformante, din care statul a platit 521, in valoare totala de 44 de milioane de lei. 130 de cereri au fost respinse.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

Achiziționarea unei locuințe este o decizie foarte importantă, ce implică numeroase scenarii și factori de luat în considerare. De la alegerea locației care să corespundă nevoilor tale, la tipul de locuință preferat, până la stabilirea bugetului pentru achiziție și mobilare, dar și alegerea tipului de finanțare convenabil.

19 Mar 2025 | Credite imobiliare
Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Intenția autorităților de a înjumătăți plafonul de garanții aferent creditelor Noua Casă ne oferă ocazia de a evalua opțiunile de finanțare actuale ale celor care își caută o locuință.

07 Mar 2025 | Credite imobiliare
Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Chiar dacă un credit bancar pare împovărător pe termen lung, meritul băncilor este că filtrează riscurile aferente investiției în proiecte încă nefinalizate.

12 Feb 2025 | Credite imobiliare
Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul