Initiativele legislative care vizeaza relatia dintre clienti si banci sunt, pe cat de numeroase, pe atat de expuse la presiuni. Dupa ofensiva bancilor pentru modificarea Legii clauzelor abuzive in favoarea lor, vine randul proiectului care urmareste sa impiedice banca sa execute garantia imobiliara aferenta creditului, fara decizia unei instante.
Senatul a adoptat un proiect de lege prin care contractele de credit, inclusiv contractele de garantie reala sau personala, nu constituie titluri executorii. Unicul articol al acestui proiect de lege prevede abrogarea articolului 120 din OUG 99/2006, prin care contractele de credit erau considerate titluri executorii.
Este o initiativa favorabila consumatorilor, care ar da ragaz clientului care nu mai poate plati ratele lunare sa isi salveze locuinta, insa Senatul este abia prima camera sesizata si, de regula, bataliile cele mai crancene pe astfel de proiecte se dau in Camera Deputatilor, care este for decizional in aceasta materie. Asta in cazul fericit in care nu se pierde, undeva, pe drum intre cele doua Camere ale Parlamentului.
In privinta presiunilor exercitate de banci asupra Legislativului, pe langa controversa de ultima ora privind
legea clauzelor abuzive, avem si exemplul Ordonantei 50, care a intrat in Parlament intr-o forma extrem de favorabila clientilor si a iesit sever amputata si orientata mai degraba spre interesul bancilor.
In aceeasi situatie se afla si proiectele de lege privind conversia creditelor in valuta. Intrate in dezbaterea camerei Deputatilor de acum un an, ele nici acum nu au fost adoptate, consemnandu-se un val de amanari ale discutiilor, ceea ce a mentinut presiunea pe consumatorii care platesc rate mult mai mari decat in momentul semnarii contractului de credit.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News