Legea care permite debitorilor sa solicite bancilor conversia creditelor din franci elvetieni in lei, la cursul valutar din ziua acordarii imprumutului, a fost adoptata pe articole in plenul Camerei Deputatilor. Sedinta pentru votul final a fost, insa, amanata din lipsa de cvorum.
Potrivit votului pe articole, actul normativ se va aplica doar creditelor in valoare de maxim 250.000 de franci elvetieni, la momentul contractarii.
In plus, potrivit proiectului, un debitor poate opta pentru conversia mai multor credite, cu conditia ca valoarea cumulata a acestora la momentul contractarii sa nu depaseasca plafonul impus de lege.
Gradul de indatorare nu conteaza
Plenul a inlaturat amendamentul Comisiilor de raport care impunea un grad de indatorare de peste 50% din veniturile nete pentru beneficiarii conversiei.
Camera Deputatilor este for decizional in acest caz, astfel ca, dupa votul final, actul normativ va merge spre promulgare la presedintele Klaus Iohannis si va intra in vigoare la 60 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.
Criteriile de departajare a clientilor cu credite in franci elvetieni care pot beneficia de Legea conversiei au fost introduse, prin amendamente, in cadrul dezbaterilor din Comisiile reunite de buget-finante si juridica din Camera Deputatilor.
Asistam, astfel, la repetarea scenariului de la Legea privind darea in plata, caz in care, tot pe ultima suta de metri, a fost impus un plafon de 250.000 de euro, valoarea creditului la acordare, peste care nu se accepta darea in plata.
Tot in comisiile de specialitate, insa, a fost introdus si amendamentul privind conversia creditului la cursul istoric.
"Pentru creditele acordate in franci elvetieni, creditorii sunt obligati sa efectueze conversia in lei a soldului creditului exprimat in franci elvetieni (...) Cursul de schimb la care se efectueaza conversia este cursul de schimb al BNR valabil la data incheierii contractului/conventiei de credit in franci elvetieni", se arata in doua dintre amendamentele votate de deputati.
Care vor fi dobanzile dupa conversie?
In plus, potrivit proiectului de lege, debitorii care vor beneficia de conversie vor plati ratele la dobanzile initiale din contractele in franci elvetieni. Mai mult, daca dobanzile la lei din acest moment sunt mai favorabile, atunci clientii vor putea beneficia de acestea.
"Clauzele initiale relative la costuri raman neschimbate, cu conditia sa fie mai favorabile consumatorului. In caz contrar, costurile creditului vor fi ajustate in raport cu cele practicate de creditor in mod curent la momentul conversiei", se arata in proiect.
De lege ar urma sa beneficieze un numar de peste 50.000 de debitori, potrivit datelor BNR aferente lunii iulie, prezentate in Parlament.
De asemenea, sub incidenta legii intra si creditele externalizate, soldurile vandute/cesionate precum si debitorii executati silit.
Proiectul de lege privind conversia creditelor din valuta in lei a fost initiat in urma cu doi ani.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News