Trei sferturi dintre consumatorii romani au un nivel redus de intelegere a aspectelor ce tin de finantele personale, arata un studiu ING. Principala scuza este ca nu au timp de educatie financiara.
Aproape 70% dintre romani au un nivel redus de cunostinte financiare, fiind incadrati in categoria incepatori, conform unui studiu ING, care testeaza cunostintele financiare ale populatiei din 13 tari.
Nevoia de educatie financiara a populatiei se observa si in celelalte tari incluse in studiu. La nivelul intregului esantion, 63% dintre respondenti intra in categoria incepatori.
Alti 8% dintre romani sunt catalogati drept nestiutori, deoarece nu sunt interesati de finantele personale, avand o intelegere foarte redusa asupra acestui domeniu. In Polonia, acest procent este de 10%, iar in Belgia, Olanda si Spania - intre 6-7%.
Principalul motiv pentru care romanii nu se ocupa de educatia lor financiara este lipsa timpului liber necesar, reiese din sondaj. 40% din respondenti au semnalat acest obstacol. Pe lista de motive mai figureaza faptul ca nu stiu de unde sa inceapa, ca au obisnuinta de a amana sau ca nu stiu de unde sa obtina ajutor.
“Piata produselor si serviciilor bancare s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani si o data cu ea a crescut si dorinta oamenilor de-a intelege mai bine acest domeniu”, afirma Maria Cristina Matei, director executiv retail banking la ING Bank Romania. Ea considera ca un nivel mai ridicat de intelegere inseamna abilitatea de a lua cele mai bune decizii financiare, iar acest lucru este important pentru bunastarea si siguranta fiecaruia.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News