top banner

Romanii au cunostinte financiare scazute

06 Aprilie 2011 | Autor: Conso

Trei sferturi dintre consumatorii romani au un nivel redus de intelegere a aspectelor ce tin de finantele personale, arata un studiu ING. Principala scuza este ca nu au timp de educatie financiara.
Aproape 70% dintre romani au un nivel redus de cunostinte financiare, fiind incadrati in categoria incepatori, conform unui studiu ING, care testeaza cunostintele financiare ale populatiei din 13 tari.
Nevoia de educatie financiara a populatiei se observa si in celelalte tari incluse in studiu. La nivelul intregului esantion, 63% dintre respondenti intra in categoria incepatori.
Alti 8% dintre romani sunt catalogati drept nestiutori, deoarece nu sunt interesati de finantele personale, avand o intelegere foarte redusa asupra acestui domeniu. In Polonia, acest procent este de 10%, iar in Belgia, Olanda si Spania - intre 6-7%.
Principalul motiv pentru care romanii nu se ocupa de educatia lor financiara este lipsa timpului liber necesar, reiese din sondaj. 40% din respondenti au semnalat acest obstacol. Pe lista de motive mai figureaza faptul ca nu stiu de unde sa inceapa, ca au obisnuinta de a amana sau ca nu stiu de unde sa obtina ajutor.
“Piata produselor si serviciilor bancare s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani si o data cu ea a crescut si dorinta oamenilor de-a intelege mai bine acest domeniu”, afirma  Maria Cristina Matei, director executiv retail banking la ING Bank Romania. Ea considera ca un nivel mai ridicat de intelegere inseamna abilitatea de a lua cele mai bune decizii financiare, iar acest lucru este important pentru bunastarea si siguranta fiecaruia.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Programul Fidelis pentru titlurile de stat listate la BVB a inceput in 2020 cand s-au lansat 2 emisiuni, a continuat intre 2021-2023 cu 4 emisiuni pe an, iar 2024 se va incheia, cel mai probabil, cu 6 emisiuni.

02 Oct 2024 | Depozite
Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Dobanzile oferite de conturile de economii pentru copii au scazut, in pas cu dobanzile la depozite, dar isi pastreaza avantajele in comparatie cu produsele pentru adulti.

30 Sep 2024 | Depozite
Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Intre randamentul net al depozitului bancar pe o luna in lei si cel al titlurilor de stat pe 5 ani, exista o diferenta de peste 2 puncte procentuale. In euro, diferenta este de aproape 3 pp.

11 Sep 2024 | Depozite
Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Achizitionate prin bursa, aceste instrumente pot fi mai avantajoase decat titlurile pentru investitorii standard cumparate in momentul lansarii de noi emisiuni.

05 Aug 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii