Dintre corigenti, 9 sunt numai din Italia iar 4 au operatiuni si in Romania (NBG, Eurobank, Piraeus, Veneto Banca). Au fost examinate 130 de banci iar scenariul a inclus diferite socuri negative la care bancile ar putea fi expuse, impactul fiind ajustat in functie de tara.
BCE si-a exersat cu aceasta ocazie rolul de supraveghetor al pietei bancare din zona euro (e vorba de marii jucatori), din noiembrie urmand sa-si intre insa deplin in rol.
Din cele 25 de banci care au picat testele de stres realizate de BCE in colaborare cu Autoritatea Bancara Europeana, 12 isi majorasera deja capitalul cu 15 miliarde euro in 2014 (testele au avut la baza bilaturile de la sfarsitul anului 2013) iar cele care nu au facut-o trebuie sa prezinte planuri de redresare a situatiei in urmatoarele 2 saptamani. Planurile ar urma apoi sa fie puse in aplicare in urmatoarele 9 luni.
Printre bancile cu probleme care au afaceri in Romania gasim Eurobank (detine Bancpost), Piraeus Bank, National Bank of Grece (detine Banca Romaneasca), Veneto Banca.
De asemenea, gasim nume care au avut legatura cu banci din Romania: Bank of Cyprus (Marfin Bank a preluat depozitele sucursalei Bank of Cyprus din Romania si o parte din active), Volksbank (Volksbank Romania este detinuta in prezent de VBI Beteiligungs iar restul operatiunilor Volksbank International au fost preluate de Sberbank), Millennium (divizia din Romania a fost preluata de OTP).
Ramane sa speram ca de aceasta data testele de stres ale BCE se vor dovedi mai temeinice, in 2007 de pilda institutia deruland un alt test de stres prin care dorea sa verifice cum se vor comporta bancile in cazul in care se va produce o prabusire a pietei imobiliare (toate bancile au trecut atunci testul).
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News