Autoritatea de supraveghere financiara din Ungaria a pus la punct o schema de mediere gratuita pentru a solutiona in afara curtilor de judecata disputele dintre banci si clienti.
Schema functioneaza de la 1 iulie 2011 si nu presupune niciun cost pentru clienti. Inainte de a solicita ajutor la Consiliul Financiar de Mediere, consumatorul este obligat sa faca mai intai o solicitare la institutia financiara reclamata pentru a rezolva direct plangerea.
Daca raspunul primit nu este satisfacator, cazul sau poate fi introdus in procedura de mediere. Aceasta solutie este optionala pentru banci. Consiliul Financiar de Mediere publica insa pe propriul website lista institutiilor financiare care accepta sa fie incluse in procedura de mediere, dar si a celor care nu accepta.
In acest mod, bancile care accepta medierea beneficiaza de un avantaj in fata potentialilor clienti. Ei stiu de la bun inceput ca daca vor avea vreo problema cu institutia respectiva, vor putea beneficia de o procedura rapida si fara costuri pentru rezolvarea nemultumirilor. In prezent, singura institutie care nu coopereaza este CIB Bank.
Romania nu are inca o schema alternativa de rezolvare a disputelor dintre banci si clienti. Comunitatea bancara si-a exprimat de mai multi ani interesul pentru o astfel de entitate, insa lucrurile au ramas la stadiul declarativ.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News