top banner

Bancherii spun ca darea in plata se razbuna pe viitorii clienti

17 Noiembrie 2015 | Autor: Conso

Legea privind darea in plata va genera cresterea costurilor pentru viitorii clienti ai bancilor, in special in privinta avansului la creditele ipotecare, care poate ajunge la 50%, sustin reprezentantii sistemului bancar. In plus, acestia sustin ca legea are si aspecte care pot fi reclamate ca fiind neconstitutionale.
Viceguvenatorul Bancii Nationale a Romaniei a declarat, in cadrul unui seminar de specialitate, ca adoptarea unei astfel de legi va avea consecinte foarte importante pentru clienti viitori. "Cei care nu au imprumutat inca bani de la banca pentru a-si lua casa, ci se pregatesc sa o faca, vor imprumuta in noi conditii de risc. Noile conditii de risc vor insemna ceva foarte simplu: cat este in prezent valoarea la care poti sa iti inregistrezi casa drept garantie? 50%? 50% avans! Pentru ca banca nu are niciun motiv sa isi asume riscurile induse prin legislatie haotica”, a subliniat Olteanu.
Potrivit acestuia,  daca bancile vor fi obligate sa accepte casa in locul creditului, aceasta va fi obligata sa solicite avansuri mai mari viitorilor clienti.
El s-a referit si la situatia din Statele Unite ale Americii, des invocata de sustinatorii legii. "In America se accepta si avansuri mai mici, doar pentru ca acolo exista in spate o istorie de rambursare. Si oamenii aceia au vazut ca de-a lungul a 100 si ceva de ani de stabilitate legislativa, in care mecanismul de creditare ipotecara a functionat la fel, statistic s-a constat ca X% din creditele ipotecare sunt inchise prin predarea cheilor. Si acel procent este luat in calcul de bancheri cand calculeaza costul creditului si cuantumul avansului. In Romania nu exista nicio istorie, pentru ca noi reluam istoria de la zero”, a mai spus reprezentantul BNR.
In aceste conditii, spune Olteanu, reluarea creditarii se va realiza in special pe seama programului Prima Casa, unde statul garanteaza 50% din credit. „ Dar aici se pune din nou intrebarea daca cei care nu iau credit ipotecar sunt dornici sa ii subventioneze din banii pe care ii platesc in taxe si impozite pe cei care vor sa ia", a punctat viceguvernatorul BNR.
Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Sergiu Oprescu, a prezentat situatia din perspectiva deponentului, care ar putea solicita, la randul sau, ca persoana care ia creditul sa imparta cu el casa in momentul in care pretul de piata creste. Pe de alta parte, presedintele ARB sustine ca forma finala a legii va fi analizata inclusiv din punctul de vedere al constitutionalitatii.
Reprezentantii bancilor mai spun ca legea nu il vizeaza doar pe cel sarac, care nu-si mai poate plati rata la banca, ci se aplica si firmelor si persoanelor fizice care au mii de apartamente construite pe credit, cu care au ramas pe stoc din cauza caderii preturilor pe piata.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Fondatorii Salt Bank care nu și-au activat conturile pot pierde beneficii importante

Fondatorii Salt Bank care nu și-au activat conturile pot pierde beneficii importante

Conversia în bani a punctelor oferite la deschiderea contului s-a realizat deja pe 3 aprilie pentru fondatorii care și-au activat conturile și le-au menținut active până în prezent.

08 Apr 2025 | Info banci
Ce poți învăța despre fraudele informatice dintr-un concurs cu premii?

Ce poți învăța despre fraudele informatice dintr-un concurs cu premii?

Banca Transilvania derulează un concurs cu premii, care reunește cazuistica întâlnită în cazul fraudelor din ultima vreme, iar din conținutul întrebărilor putem afla și care sunt principalele strategii folosite.

04 Mar 2025 | Info banci
De câți bani ai nevoie pentru a beneficia de un banker dedicat?

De câți bani ai nevoie pentru a beneficia de un banker dedicat?

Fie că vorbim de clienții premium banking, de posesorii de beneficii sau de pur și simplu de clienți-fondatori, oferta include un bancher personal la dispoziție pentru operațiuni și investiții.

26 Feb 2025 | Info banci
Un singur cont, mai multi utilizatori. Ce solutii au bancile?

Un singur cont, mai multi utilizatori. Ce solutii au bancile?

Acoperirea cheltuielilor comune sau sustinerea unui partener, bani de buzunar pentru copii ori constituirea unui fond pentru vacante pot fi pretextele impartirii unui cont bancar in familie.

09 Ian 2025 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul