Chiar daca situatia financiara a Greciei s-a inrautatit si au aparut primele anunturi de vanzare de pe piata locala, segmentul bancilor grecesti se mentine confortabil. In ciuda ratei ridicate a creditelor neperformante care afecteaza rezultatele financiare, principalele banci cu capital grec din Romania prezinta rate de solvabilitate mai mari decat media.
Intrarea Greciei in incapacitate de plata ar avea repercusiuni severe asupra bancilor grecesti, care detin sume importante de bani in titluri de stat, conform unor declaratii facute de agentia de rating Moody’s.
Astfel de evenimente ar pune intr-o postura extrem de dificila bancile cu capital grecesc de la noi, deoarece nu mai pot conta in aceeasi masura pe un sprijin de la banca-mama, in cazul in care situatia financiara intampina dificultati. De aceea, cel mai important aspect ca aceste banci sa fie suficient de bine capitalizate, pentru a trece cu bine aceasta perioada dificila.
Capitalizarea este adecvata
Fondurile proprii ale fiecarei banci reprezinta sursa din care sunt acoperite pierderile pontentiale care pot sa apara in perioada urmatoare, fara a pune in pericol depozitele clientilor.
Conform normelor BNR, nivelul de adcevare al fondurilor proprii se masoara prin indicatorul de solvabilitate, a carui valoare trebuie sa depaseasca 10%. Cu cat indicatorul este mai mare de acest prag, cu atat banca este mai bine pusa la adapost in fata problemelor care pot sa apara..
Bancile cu capital grecesc din Romania stau confortabil din acest punct de vedere, deoarece au o situatie financiara mai buna decat media sistemului.
Ca medie, sistemul bancar prezinta, la finalul primului trimestru, o rata de 14,75%, cu o tendinta de crestere fata de perioada anterioara.
Pe de alta parte, principalele banci grecesti prezinta o situatie chiar mai buna decat piata. In cazul Bancii Romanesti, rata solvabilitatii este de 25% in timp ce la
Piraeus Bank rata este de 17,23%.
“In cazul Piraeus Bank Romania majorarea de capital nu este necesara. Asa cum indica cifrele, solvabilitatea bancii este foarte buna iar profitul realizat in T1 2011 dovedeste un business stabil si sanatos” , a precizat Catalin Parvu, director general al bancii.
Rata solvabilitatii in cazul bancilor este data de raportul dintre totalul capitalurilor proprii si activele ponderate la risc, reprezentate de creditele acordate de respectiva banca.
Creditele neperformante dau batai de cap bancilor din Romania
Principala problema cu care se confrunta sistemul bancar din Romania nu este reprezentata de socurile exterioare, ci mai degraba de neperformanta cauzata de activitatea derulata intern. Rata creditelor neperformante a urcat constant in ultimii doi ani. Acest lucru a afectat rezultatele financiare ale bancilor si a deteriorat indicatorii de performanta.
La finalul primului trimestru al anului, ponderea creditelor pentru care s-a inregistrat o intarziere de plata mai mare de 90 zile a ajuns la 12,71%, in conditiile in care in septembrie 2009, nivelul era de 6,46%, conform datelor BNR.
Bancile grecesti nu au fost ferite de acest fenomen, rata de neperformanta fiind insa diferita de la o banca la alta.
Reprezentantii
Bancii Romanesti spun ca rata creditelor neperformante a inregistrat o usoara crestere, de la 7,80% la sfarsitul lui 2010, la 8,50% la sfarsitul T1 2011, media pe sistem banca fiind insa de 17,50%.
“Conform indicatorilor calculati de catre BNR, creditele restante si indoielnice reprezinta doar 1,80% din totalul portofoliului de credite al bancii, media pe sistem fiind de 2,60%. In ceea ce priveste, au precizat pentru Conso.ro.
Rata creditelor neperformante a fost la finalul lunii martie de 7,90% la
Alpha Bank, in crestere de la 7,10% la finalul lui 2010.
Si in cazul Piraeus Bank, creditele neperformante au inregistrat o crestere, insa nivelul se mentine in limitele inregistrate de sistem. La finalul primului trimestru, creditele neperformante ale bancii au urcat la 12,60%, fata de 10,80% in decembrie 2010.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News