Bancile grecesti ar putea fi fortate de creditorii internationali sa vanda subsidiarele din Europa de Sud-Est, inclusiv din Romania, unde bancile detin o pondere importanta din sistemul financiar.
Stirea a aparut in publicatia greceasca Kathimeni pe baza informatiilor primite de la surse care au dorit sa isi pastreze anonimatul.
Acestea au declarat insa ca UE, Banca Centrala Europeana si FMI exercita presiuni pentru vanzarea subsidiarelor si cer instrainarea imediata a activitatilor nebancare. Pentru aceasta ar fi fost pus la punct inclusiv un calendar specific.
Pe de alta parte, bancile elene sustin ca vanzare subsidiarelor ar fi o eroare strategica majora. Acestea au recunoscut ca vor fi nevoite sa faca anumite ajustari si chiar vancari dar considera prezenta lor in regiune cruciala nu doar pentru supravietuire dar si pentru economia greceasca in general.
Daca stirea este insa corecta va avea un impact major si in Romania. Principalele banci cu capital grecesc prezente pe piata locala sunt Alpha Bank, Banca Romaneasca (membra a NBG Group), Bancpost (controlat de EFG Eurobank), Piraeus Bank si ATE Bank.
Pana in prezent, BNR nu a primit niciun fel de notificare in acest sens, noteaza Agerpres.
“Banca Nationala a Romaniei nu a primit nicio notificare pentru ca BNR nu este Banca Greciei. Nu avea de ce sa primeasca o asemenea notificare. In general, Banca Nationala nu se repede sa faca declaratii publice pe baza unor dezbateri care nu sunt bazate pe surse oficiale”, a precizat Adrian Vasilescu, consilierului guvernatorului BNR, pentru agentia nationala de stiri.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News