Comisia Europeana a prelungit valabilitatea normelor privind ajutorul de stat destinat bancilor. Principala miza este modul in care statul este remunerat daca salveaza o intitutie financiara.
Initial, setul de norme a fost adoptat in perioada 2008-2009, dupa prabusirea Lehman Brothers, avand insa un caracter temporar, pana la iesirea din criza.
Avand in vedere ca se preconizeaza ca in urmatoarea perioada, mai multe state urmeaza sa isi recapitalizeze bancile, utilizand instrumente precum actiunile ordinare, a caror remunerare nu este fixata in prealabil, s-a considerat necesara clarificarea beneficiilor ce vor reveni statelor.
A fost aprobata si o metodologie revizuita pentru remunerarea garantiilor acordate in cazul necesitatilor de finantare a bancilor, pentru a se garanta corelarea comisioanelor platite de banci cu riscurile acestora, mai degraba decat cu riscul legat de statul membru sau de piata in ansamblul sau. Garantiile reprezinta, de altfel, si cea mai mare parte a ajutoarelor de stat acordate sistemului.
”Vom continua sa insistam asupra necesitatii restructurarii si curatarii bilanturilor acolo unde este cazul, pentru a intrerupe cercul vicios creat de criza datoriilor suverane si de deficientele sectorului financiar”, a precizat Joaquin Almunia, vicepresedintele Comisiei, responsabil pentru politica in domeniul concurentei.
In plus, Comisia va continua sa impuna statelor membre obligatia de a prezenta un plan de restructurare pentru banci care beneficiaza de sprijin public, indiferent de amploarea sprijinului sau de motivul acordarii acestuia.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News