Presedintele Basescu a solicitat Parlamentului reexaminarea legii de infiintare a Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), cerand 10 ani de experienta pentru conducatorii ASF si ca acestia sa nu fie rude nici cu parlamentarii simpli, nu doar cu conducatorii Camerelor. Cele doua propuneri au fost trimise de Conso catre Guvern in decembrie 2012.
La finalul anului trecut, Conso.ro a trimis catre Guvernul Romaniei si Ministerul Finantelor Publice, prin intermediul redactorului sef Alin Iacob, in cadrul procesului de dezbatere publica, o serie de propuneri si observatii pe marginea OUG privind infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).
Propunerea Conso.ro a vizat inclusiv o modificare de fond, prin aducerea sub aceeasi umbrela a autoritatii unice in forma propusa de guvern si a supravegherii bancare, aflata in prezent in responsabilitatea BNR.
In ceea ce priveste propunerile care vizau strict textul proiectului elaborat de guvern, Conso.ro a facut
8 observatii punctuale.
Acestea vizeaza inclusiv selectarea membrilor din conducerea ASF pe criterii de performanta, de catre experti in recrutarea resurselor umane. In plus, lista celor nominalizati ar trebui sa includa doar persoane cu experienta de minimum 10 ani intr-o functie de conducator de banca, societate de asigurari, etc., respectiv de 5 ani in cazul unei societati de administrare a fondurilor de pensii private (data fiind noutatea industriei pensiilor private) sau in consiliul unei autoritati de supraveghere (BNR, CSA, CNVM, CSSPP).
De asemenea, Conso.ro a mai propus includerea senatorilor si deputatilor pe lista persoanelor cu care viitorii conducatori ai ASF nu trebuie sa fie rude, alaturi de categoriile deja mentionate in propunerea legislativa – Presedintele Romaniei, membrii Guvernului, membrii CA ai BNR, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului.
De asemenea, Conso.ro a propus ca remuneratia lunara bruta a membrilor Consiliului ASF (inclusiv sporurile) sa nu depaseasca 15.000 euro, iar membrii acestuia sa nu fi fost condamnati pentru infractiuni economice, acte si fapte de coruptie, etc.
Din pacate, propunerile Conso.ro au fost ignorate de reprezentantii executivului, care au inaintat la Parlament ordonanta de urgenta pentru infiintarea ASF in forma in care aceasta a fost supusa dezbaterii publice.
Presedintia a respins legea folosind o parte dintre argumentele Conso
Legea privind infiintarea ASF a fost intoarsa la finele saptamanii trecute de presedintele Basescu pentru reexaminare. Cele doua motive invocate de presedintie se regasesc si in propunerile din decembrie 2012 ale Conso.ro: impunerea unor criterii mai stricte pentru conducatorii ASF si includerea senatorilor si deputatilor in randul persoanelor cu care viitorii conducatori ai ASF nu trebuie sa fie rude sau afini pana la gradul al 3-lea.
“Avand in vedere faptul ca ASF are ca obiectiv consolidarea cadrului de functionare si supraveghere a pietelor financiare, consideram oportun ca toti candidatii la calitatea de membru in conducerea executiva a ASF ar trebui sa aiba o experienta profesionala de minim 10 ani in domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare”, se arata in comunicatul presedintelui.
In ceea ce priveste incompatibilitatea si conflictul de interese, textul legii trimis initial de Parlament catre presedinte prevedea ca membrii ASF nu trebuie sa fie “soti si nici rude ori afini pana la gradul al III-lea cu presedintele Romaniei, presedintii Camerelor Parlamentului, membrii Guvernului, membrii consiliului de administratie al BNR”.
Propunerea presedintelui este ca membrii consiliului de conducere al ASF sa nu fie soti sau rude ori afini de pana la gradul al III-lea cu niciunul din membrii Parlamentului (asa cum a propus si Conso.ro), avand in vedere ca numirea se face tocmai de catre Parlament.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News