Comisia Europeana a propus implementarea unui nou sistem de supraveghere bancar la nivelul zonei euro, in care rolul principal il va avea Banca Centrala Europeana si nu bancile centrale nationale.
Propunerea este considerata ca fiind un pas important in sudarea Uniunii Monetare si Economice si are menirea de a intari eficienta supravegherii, prin centralizare.
Oficialii europeni au precizat ca si bancile mici pot reprezenta un risc, nu doar cele de dimensiune mare, iar in prezent exista anumite vulnerabilitati in sectorul bancar care au impact negativ asupra crizei datoriilor suverane.
Astfel, se doreste eliminarea legaturii dintre autoritatile nationale si bancile locale, pentru ca pe viitor, pierderile sa nu devina datorie a populatiei si sa afecteze stabilitatea intregii tari.
“Supravegherea bancara trebuie sa devina mai eficienta in toate statele europene pentru a ne asigura ca regulile de piata sunt aplicate asa cum trebuie. Va fi rolul BCE sa se asigure ca bancile din zona euro nu vor derapa de la practicile financiare sanatoase”, a precizat Michel Barnier, comisarul pentru Piata Interna.
Trecerea se va face in 2 faze iar Comisia a solicitat Consiliului European si Parlamentului dezbaterea si adoptarea propunerii pana la finalul anului. Ulterior, din iulie 2013 vor fi supravhegeate de catre BCE doar bancile de importanta sistemica, urmand ca de la 1 ianuarie 2014 sa intre sub supracegere centralizata toate institutiile de credit.
Autoritatea Bancara Europeana, institutie infiintata din ianuarie 2011, va continua sa puna la punct reglementarile necesare pentru piata bancara din toate cele 27 de state membre, in timop ce BCE va prelua functia de supraveghere a bancilor din zona euro, cele doua roluri neffind suprapuse ci in simbioza.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News