Banca Centrala Europeana (BCE) isi va schimba regulile pentru drepturile de vot din 2015, noul sistem oferind drepturi mai puternice pentru statele cu economiile cele mai mari.
O data cu aderarea Lituaniei la zona euro in 2015, BCE va pune in aplicare sistemul de vot prin rotatie. Consilul de administratie al BCE este format din 21 de membri. Dintre acestia, 6 sunt membri executivi, care voteaza permanent.
Pentru restul de 15 voturi, reprezentantii bancilor centrale din fiecare stat membru vor vota cu randul. Perioada de rotatie este de 1 luna. In fiecare luna au loc 2 intalniri ale consiliului, una pe probleme de politica monetara si alta pentru restul activitatilor desfasurate de BCE.
Statele se vor imparti in 2 grupe. Prima grupa este favorizata si include Germania, Franta, Italia, Spania si Olanda. Aceste tari vor avea 4 drepturi de vot, astfel ca 1 tara va sta pe tusa prin rotatie.
In a doua grupa sunt restul de 14 state membre ale zonei euro, care vor trebui sa imparta 11 drepturi de vot. Prin urmare, 3 tari vor renunta prin rotatie la dreptul de vot. Astfel, o tara aflata in Grupa 2 va vota mai rar (cu o frecventa de 79%) decat una din Grupa 1 (80%).
Daca numarul de state membre al zonei euro ajunge la 21, frecventa de vot pentru statele din Grupa 2 va scadea la 69%.
Si mai mare va fi decalajul atunci cand numarul de membri ai zonei euro va ajunge la 22. In acest caz, se va adauga o noua Grupa, care va avea o frecventa de vot de numai 50%.
Indiferent de numarul de membri, statele din Grupa 1 isi mentin frecventa de vot de 80%. In plus, membri executivi - care voteaza permanent - provin adesea tot din aceste state membre.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News