Grupul BCR a inregistrat in 2012 o pierdere neta de 1,23 miliarde lei, jumatate din toata pierderea sistemului bancar. Banca punea evolutia pe seama costurilor de risc crescute si a restrcuturarilor.
In 2012, conform datelor BNR, pierderea aferenta intregului sistem bancar a fost de 2,2 miliarde lei, ceea ce face ca BCR sa fi contribuit in proportie semnificativa la acest rezultat.
Anul 2012 este si primul an de pierderi pentru BCR de la inceputul crizei. Din 2008, cand BCR a inregistrat profit record de 2 miliarde lei, rezultatele s-au aflat insa pe o panta constata de scaere, pentru ca in 2011 sa se comunice un profit de doar 71 milioane lei.
Cauza principala a pierderilor inregistrate de BCR in 2012 este si cresterea semnificativa a provizioanelor aferente creditelor neperformate, acest cost urcand cu 68,3% pe parcursul anului, pana la 3,6 miliarde lei.
Rata creditelor neperformante a fost de 26,7% din portofoliul total, insa oficialii bancii subliniaza faptul ca trendul de crestere al acestui indicator s-a redus puternic.
Volumul agregat al creditelor a ramas relativ stabil fata de anul anterior, la 53,2 miliarde lei, in scadere de -0,2%, activitatea noua de creditare fiind afectata de cererea slaba. Banca intentioneaza sa se concentreze pe creditarea in lei, astfel incat sa inverseze combinatia de valute in cadrul portofoliului pe termen mediu si lung.
Depozitele clientilor au scazut cu 4,5% fata de finalul anului 2011, pana la 37,8 miliarde lei.
“Obiectivele noastre sunt clare: in primul rand tintim imbunatatirea treptata a calitatii activelor si a cadrului general de management al riscurilor. In paralel, cautam sa optimizam calitatea modelului nostru de business, prin intermediul reorganizarii departamentelor de afaceri, retelei de sucursale si prin simplificarea generala a modelului operational”, a precizat Tomas Spurny, presedintele BCR.
Banca isi mentine o solvabilitate confortabila, de 12,4%, peste pragul impus de BNR de 10%.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News