top banner

Cine este vinovat pentru pierderile bancilor: managerii, guvernul sau OUG 50?

07 Iulie 2011 | Autor: Alexandra Popa

BNR a identificat trei mari vinovati pentru bilanturile problematice ale bancilor in 2010: masurile de austeritate, modelul agresiv de business bazat pe creditare in anii dinaintea crizei si OUG 50. Pe de alta parte insa, nu exista statistici clare care sa indice ce anume a contribuit cel mai mult la pierderile din sectorul bancar.
“Masurile severe de austeritate aplicate de autoritatile romane, incepand cu a doua parte a anului 2010, care au vizat reducerea salariilor, disponibilizarile in sectorul bugetar si cresterea cu 5 puncte prcentuale a cotei standard a TVA, precum si efectele imprimate de somajul in crestere, deprecierea monedei nationale si scaderea veniturilor au generat presiuni asupra sistemului bancar romanesc”, se precizeaza in raportul anual pe 2010 publicat de Banca Centrala.
Oficialii BNR aduc aminte insa si de agresivitatea cu care bancile au acordat credite, model de business care in anii crizei a fost platit scump prin provizioane mari si rata de neplata .
“Deteriorarea in continuare a calitatii portofoliului de credite s-a produs ca urmare a agresivitatii care a caracterizat politica promovata de banci in anii premergatori crizei economice, pentru a castiga cota de piata, precum si pe fondul dificultatilor financiare intampinate ulterior de persoanele fizice si juridice, pe parcursul anului 2010”, se mentioneaza in raport.
Pe ansamblul sectorului bancar, rata creditelor neperformante a crescut de la 7,9% la sfarsitul anului 2009 la 11,9% in decembrie 2010. Si cheltuielile cu provizioanele au inregistrat o crestere fara precedent, de la 7,6 miliarde lei in 2008 la 23,6 miliarde lei in 2010.
Astfel, dupa ce in 2009, profitul agregat inregistrat pe intreg sistemul bancar s-a redus de peste cinci ori, in 2010 s-a inregistrat o pierdere de 304 milioane lei, pentru prima data din 1999.
OUG 50/2010 - vinovata pentru ca a generat dezbateri
Pe langa masurile de austeritate si agresivitate, un impact semnificativ asupra profitului sistemului bancar l-a avut si adoptarea Ordonantei 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, conform analizelor BNR.
“A creat un context generator de dezbateri intense si a condus la o aplicare neunitara a acesteia”, se arata in raportul BNR.
Cu toate acestea, doar BCR si Piraeus Bank au anuntat la finalul dezbaterilor ca denunta actele aditionale acceptate tacit de catre clienti. Restul bancilor au preferat, in baza mentinerii unei transparente si a unei unitati de administrare a portofoliului de credite, sa pastreze pentru toti clientii aceleasi conditii impuse prin OUG 50.
In plus, conform declaratiilor bancherilor, pierderile generate de OUG 50 au fost limitate si mult inferioare pierderilor globale inregistrate de banci. Mai exact, atat Raiffeisen Bank cat si Volksbank, una dintre cele mai afectate institutii la momentul aplicarii OUG 50, au avansat suma de 10 milioane euro pierdere din prisma acestui aspect.
Pentru 2010, Raiffeisen Bank a raportat  un profit net de 83 milioane euro, in timp ce Volksbank a raportat o pierdere de 31 milioane euro.
Bancile se reorganizeaza greu
Nu exista insa o analiza oficiala cantitativa, a impactului pe care fiecare element l-a avut in deteriorarea rezultatelor financiare ale sectorului bancar in 2010.
In plus, reorganizarea activitatii s-a derulat oarecum incet, pe de o parte din cauza dimensiunilor mari la care a ajuns sistemul bancar in ultimii ani. Astfel, din aproximativ 65.000 de angajati, in 2010 personalul a fost diminuat cu 1.145 de angajati, iar retelele s-au restrans cu numai 255 de unitati.
Si indicatorii financiari atesta faptul ca reorganizarea s-a miscat greoi. In ciuda masurilor de reducere a costurilor, cheltuielile operationale au crescut mai accentuat decat veniturile, fapt ce a dus la majorarea indicatorului cost-to-income de la 63,9% in 2009, la 64,9% in 2010.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Fondatorii Salt Bank care nu și-au activat conturile pot pierde beneficii importante

Fondatorii Salt Bank care nu și-au activat conturile pot pierde beneficii importante

Conversia în bani a punctelor oferite la deschiderea contului s-a realizat deja pe 3 aprilie pentru fondatorii care și-au activat conturile și le-au menținut active până în prezent.

08 Apr 2025 | Info banci
Ce poți învăța despre fraudele informatice dintr-un concurs cu premii?

Ce poți învăța despre fraudele informatice dintr-un concurs cu premii?

Banca Transilvania derulează un concurs cu premii, care reunește cazuistica întâlnită în cazul fraudelor din ultima vreme, iar din conținutul întrebărilor putem afla și care sunt principalele strategii folosite.

04 Mar 2025 | Info banci
De câți bani ai nevoie pentru a beneficia de un banker dedicat?

De câți bani ai nevoie pentru a beneficia de un banker dedicat?

Fie că vorbim de clienții premium banking, de posesorii de beneficii sau de pur și simplu de clienți-fondatori, oferta include un bancher personal la dispoziție pentru operațiuni și investiții.

26 Feb 2025 | Info banci
Un singur cont, mai multi utilizatori. Ce solutii au bancile?

Un singur cont, mai multi utilizatori. Ce solutii au bancile?

Acoperirea cheltuielilor comune sau sustinerea unui partener, bani de buzunar pentru copii ori constituirea unui fond pentru vacante pot fi pretextele impartirii unui cont bancar in familie.

09 Ian 2025 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul