Persoanele nominalizate sa preia conducerea celor trei autoritati de supraveghere financiara europeana au primit cu greu avizul Parlamentului European, dupa ce au existat critici ca nu au calibrul necesar pentru a ocupa pozitiile respective si nu pot face fata presiunilor care pot aparea din tara de origine.
Parlamentul European a aprobat joi conducatorii noilor institutii de supraveghere financiare la nivel european. Voturile nu au venit insa decat dupa ce Comisia Europeana a convins parlamentarii ca va remedia problemele identificate.
In septembrie 2010, UE a decis infiintarea a 3 autoritati de supraveghere care sa monitorizeze sanatatea sistemului financiar al pietei unice. Conducatorii acestor institutii isi incep mandatul intr-un climat de neincredere, dupa ce Comitetul Economic din Parlamentul Europeana a prezentat ca are rezerve cu privire capacitatea persoanelor desemnate de a actiona independent de presiunile nationale.
Salariile mici nu au atras prea multi profesionisti
Comitetul acuza ca procedurile slabe ale procesului de selectie a personalului si resursele bugetare limitate nu asigura o independenta a institutiilor fata de autoritatile de supraveghere nationale, pe care ar trebuie sa le monitorizeze.
Nivelul remuneratiilor este necompetitiv, ceea ce a rezultat in putine aplicatii, iar limita de varsta de 60 ani la incheierea mandatului este inadecvata. In plus, Comitetul nu a fost multumit de canditatii propusi, pe motiv ca nominalizarile nu au calibrul necesar.
Conducerea noilor institutii de supraveghere
Pentru conducerea Autoritatii Europene Bancare, cu sediul la Londra, a fost desemnat Andrea Enria, actualul director al Departamentului de Supraveghere din banca centrala a Italiei.
La Autoritatea Europeana a Valorilor Mobiliare, cu sediul la Paris, a fost numit Steven Maijoor, care este in prezent director la autoritatea de supraveghere a pietelor financiare din Olanda.
Autoritatea Europeana a Asigurarilor si Pensiilor din Frankfurt va fi condusa de Gabriel Bernardino, directorul Departamentului de Dezvoltare si Relatii Institutionale din Institutul de Asigurari al Portugaliei.
Candidati lipsiti de carisma
Dupa ce au fost audiati in Parlament cei trei candidati, Comitetul Economic a inaintat o cerere catre comisarul pietei interne, Michel Barnier, si catre Eniko Gyori, ministru maghiar pentru afaceri europene ce reprezinta statele membre, in care solicita garantii suplimentare pentru a asigura independenta noilor institutii si bugete adecvate.
Barnier a precizat ca intelege solicitarile Parlamentului si va actiona pentru a asigura o reprezentare la nivel inalt a supraveghetorilor nationali in consiliul de administratie al noilor institutii.
In schimb, ministrul maghiar a precizat ca reglementarile actuale asigura deja independenta necesara noilor institutii.
Parlamentarii au apreciat reactia Comisiei, dar au fost foarte critici cu privire la raspunsul presedintiei maghiare.
“Nu vom accepta ca statele membre sa isi faca jocurile prin propuneri care submineaza chiar functionarea noilor institutii de supraveghere”, a precizat Udo Bullmann, reprezentant german din partea social-democratilor. El considera ca desi candidatii au competente tehnice adecvate, ei sunt lipsiti de carisma necesara pentru a nu fi imuni la presiunile nationale.
Germanul Sven Giegold a precizat chiar ca unul dintre candidati nu are viziunea necesara pentru a ocupa postul, iar Marta Andreasen, parlamentar britanic, a semnalat ca procedura de selectie a fost deficitara deoarece s-a propus doar un singur candidat pentru fiecare post.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News