top banner

Controverse pe solutionarea alternativa a litigiilor

19 Iunie 2015 | Autor: Conso

Termenul limita de transpunere in legislatia romaneasca a Directivei Europene privind solutionarea alternativa a litigiilor se apropie vertiginos, iar partile implicate inca nu au ajuns la consens privind entitatea care se va ocupa de acest aspect. Bancile vor un Consiliu format din toti actorii implicati, iar ANPC a infiintat o structura proprie.
Directiva 11/2013 trebuie transpusa pana pe 9 iulie 2015. In caz contrar, Romania risca infrigementul.
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului a lansat inca de anul trecut un proiect de lege care presupune infiintarea unei structuri interne care sa se ocupe de solutionarea alternativa a litigiilor.
Insa bancile sustin ca ar aparea un conflict de interese in urma infiintarii unei astfel de entitati, avand in vedere ca ANPC verifica si sanctioneaza bancile.
In aceste conditii, institutiile de credit, sustinute de BNR, infiintarea unui Consiliu independent format dintr-un reprezentant al mediatorilor, unul al patronatelor bancare, unul al BNR, unul al ANPC, precum si un reprezentant al asociatiilor de consumatori si al societatii civile.
"Trebuie spus ca directiva a fost in dezbatere inca de acum trei ani si are termen 9 iulie 2015. Deci in mai putin de trei saptamani trebuie sa intre in vigoare printr-o ordonanta de Guvern. In acest moment este destul de complicat sa mai facem ceva”, a declarat Paul Anghel, director general in cadrul ANPC, in cadrul unei conferinte pe teme bancare.
In opinia sa, infiintarea Consiliului solicitat de banci ar fi necesitat o serie de pasi care trebuiau facuti pana in prezent.
Pe de alta parte, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Florin Danescu, spune ca bancile sunt foarte interesate in a rezolva amiabil diferendele cu clientii, insa nu prin intermediul unui organism aflat în structura ANPC.
Reprezentantii bancilor sunt de parere ca este necesara stabilirea unei institutii independente pentru solutionarea litigiilor pe cale amiabila, in care sa fie prezenta atat ANPC, cat si reprezentanti ai asociatiilor de consumatori si ai BNR.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Fondatorii Salt Bank care nu și-au activat conturile pot pierde beneficii importante

Fondatorii Salt Bank care nu și-au activat conturile pot pierde beneficii importante

Conversia în bani a punctelor oferite la deschiderea contului s-a realizat deja pe 3 aprilie pentru fondatorii care și-au activat conturile și le-au menținut active până în prezent.

08 Apr 2025 | Info banci
Ce poți învăța despre fraudele informatice dintr-un concurs cu premii?

Ce poți învăța despre fraudele informatice dintr-un concurs cu premii?

Banca Transilvania derulează un concurs cu premii, care reunește cazuistica întâlnită în cazul fraudelor din ultima vreme, iar din conținutul întrebărilor putem afla și care sunt principalele strategii folosite.

04 Mar 2025 | Info banci
De câți bani ai nevoie pentru a beneficia de un banker dedicat?

De câți bani ai nevoie pentru a beneficia de un banker dedicat?

Fie că vorbim de clienții premium banking, de posesorii de beneficii sau de pur și simplu de clienți-fondatori, oferta include un bancher personal la dispoziție pentru operațiuni și investiții.

26 Feb 2025 | Info banci
Un singur cont, mai multi utilizatori. Ce solutii au bancile?

Un singur cont, mai multi utilizatori. Ce solutii au bancile?

Acoperirea cheltuielilor comune sau sustinerea unui partener, bani de buzunar pentru copii ori constituirea unui fond pentru vacante pot fi pretextele impartirii unui cont bancar in familie.

09 Ian 2025 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul