top banner

Cum se sterg informatiile de la Biroul de Credit?

08 Februarie 2012 | Autor: Alexandra Popa

Bancile si IFN-urile transmit la Biroul de Credit atat informatii pozitive (detalii despre creditele in derulare) cat si negative (restante acumulate mai mari de 10 lei) despre clientii carora le-au acordat finantare.
Este bine de stiut ca doar bancile si IFN-urile au dreptul de a-si raporta clientii la Biroul de Credit si tot acestea au posibilitatea de a sterge numele unui client din baza de date. Biroul de Credit, chiar daca sesizeaza o eroare, nu o poate remedia automat ci trebuie sa ia legatura cu institutia raportoare, pentru modificare.
Inscrierea la Biroul de Credit ca restantier diminueaza puternic sansele de a mai obtine un nou imprumut. De aceea, este bine ca toti clientii sa verifice daca inscrierea s-a facut conform legii, iar daca sesizeaza o neconcordanta sa solicite remedierea acesteia.
1.    Este recomandat ca fiecare persoana cu credite in derulare sa isi verifice periodic raportul de la Biroul de Credit. Aceasta verificare se poate face si online iar, conform legii, fiecare persoana are dreptul la un raport gratuit pe an. Ulterior, eliberarea unui nou raport costa 6 lei.
2.    Datele despre restante sunt actualizate in permanenta. In consecinta, daca restanta nu este achitata, calitatea de restantier este actualizata de institutia de credit in fiecare luna, prelungind astfel mentinerea clientului la Biroul de Credit.
3.    Dupa achitarea datoriilor restante, detaliile aferente acestora raman in baza de date a Biroului de Credit timp de 4 ani, putand fi accesate si de alte banci si IFN-uri. Dupa 4 ani, informatiile se sterg automat.
4.    Inscrierea la Biroul de Credit ca restantier nu se poate face decat cu notificarea prealabila cu 15 zile a clientului, conform unei decizii din decembrie 2007.  Daca observati ca ati fost raportat la Biroul de Credit dupa aceasta data fara sa fiti notificat (in scris, telefonic, prin SMS sau e-mail) puteti solicita institutiei care v-a raportat stergerea datelor.
5.    Exista posibilitatea de a fi fost raportat ca restantier fie din eroare fie pentru sume mai mici de 10 lei. In aceasta situatie, trebuie sa faceti o cerere catre banca sau IFN-ul in cauza, pentru ca datele dvs sa fie eliminate.
6.    In cazul in care banca sau IFN-ul nu da curs sau va refuza cererea puteti sesiza autoritatea competenta in domeniu, respectiv Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Fondatorii Salt Bank care nu și-au activat conturile pot pierde beneficii importante

Fondatorii Salt Bank care nu și-au activat conturile pot pierde beneficii importante

Conversia în bani a punctelor oferite la deschiderea contului s-a realizat deja pe 3 aprilie pentru fondatorii care și-au activat conturile și le-au menținut active până în prezent.

08 Apr 2025 | Info banci
Ce poți învăța despre fraudele informatice dintr-un concurs cu premii?

Ce poți învăța despre fraudele informatice dintr-un concurs cu premii?

Banca Transilvania derulează un concurs cu premii, care reunește cazuistica întâlnită în cazul fraudelor din ultima vreme, iar din conținutul întrebărilor putem afla și care sunt principalele strategii folosite.

04 Mar 2025 | Info banci
De câți bani ai nevoie pentru a beneficia de un banker dedicat?

De câți bani ai nevoie pentru a beneficia de un banker dedicat?

Fie că vorbim de clienții premium banking, de posesorii de beneficii sau de pur și simplu de clienți-fondatori, oferta include un bancher personal la dispoziție pentru operațiuni și investiții.

26 Feb 2025 | Info banci
Un singur cont, mai multi utilizatori. Ce solutii au bancile?

Un singur cont, mai multi utilizatori. Ce solutii au bancile?

Acoperirea cheltuielilor comune sau sustinerea unui partener, bani de buzunar pentru copii ori constituirea unui fond pentru vacante pot fi pretextele impartirii unui cont bancar in familie.

09 Ian 2025 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul