Proiectul de lege privind darea in plata a trecut de Comisia Juridica a Camerei Deputatilor si urmeaza sa fie supus votului in plen. Legea ofera, oricarui cetatean care are un bun imobil ipotecat aferent unui contract de credit si nu-si mai poate plati rata la banca, posibilitatea se predea bancii bunul si sa scape complet de datorie.
Comisia a facut marti doar amendamente minore, in ciuda reprezentantilor bancilor care au cerut respingerea actului normativ pe motiv ca favorizeaza rechinii imobiliari si ar provoca falimentul unei banci, cel putin.
Initiatorul legii, Daniel Zamfir, a prezentat, in cadrul dzbaterilor, in locul studiului de impact un "studiu de necesitate", de fapt o sinteza a circa 30 de stiri ale posturilor de televiziune din care rezulta ca mai multi romani si-au luat viata din cauza bancilor. El a motivat, astfel, legea ca venind in intampinarea unor situatii similare.
"Astazi, in Romania, exista 800.000 de familii care nu isi mai pot plati ratele la banca. Prin aceasta lege reusesc sa fac ca aceste familii sa nu devina cazuri sociale. In situatia in care unul din trei romani nu mai poate plati creditele la banca, vorbim despre o problema a sistemului bancar, o problema pe care trebuie sa o rezolvam de urgenta", a precizat Zamfir.
Astfel, daca daca proiectul va trece de plen si va fi promulgat de presedintele Johannis, la 15 zile de la aparitia in Monitorul Oficial orice roman poate sa predea cheile bancii de la care a luat creditul.
Bancherii ameninta cu presiuni la presedintele Romaniei si la CCR
Insa bancile nu renunta la lupta. Reprezentantii sistemului au anuntat deja ca vor solicita presedintelui sa nu promuge Legea. In caz ca nu au castig de cauza, bancherii pregatesc deja contestarea legii la Curtea Constitutionala.
Bogdan Preda, director executiv la Consiliul Patronatelor Bancare spune ca pe langa situatiile cutremuratoare din filmul care arata romani care s-ar fi sinucis din cauza bancilor, pot exista cazuri din extrema cealalta: "cand cineva opreste Ferrari-ul in fata bancii si ii da bancherului cheile vilei sale de la mare sau de la munte", spune Preda.
Pe de alta parte, presedintele Asociatiei Uitilizatorilor Romani de Servicii Financiare, Alin Iacob, sustine ca „dreptul la dare in plata trebuie pus imediat in aplicare". „S-a spus ca darea in plata ar crea un infringement la adresa Romaniei, dar parerea mea este ca lucrurile nu stau chiar asa”, a spus Iacob, care a precizat ca acest proiect raspunde dramelor consumatorilor: "Credem ca legea trebuie nu doar adoptata, ci adoptata foarte rapid. Pana la sfarsitul acestui an ea ar trebui promulgata de Presedinte si sa devina aplicabila incepand din 2016".
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News