O parte din bancile din Romania vor disparea anul viitor, prin fuziuni si achizitii, sustine seful Deloitte Romania, Ahmed Hassan. Pe piata vor ramane doar 5-6 banci mari si cateva mici, care vor trebui, insa, sa isi protejeze clientii si sa le vanda doar produsele care li se potrivesc.
"Jumatate din banci nu ar trebui sa existe. Piata din Romania are loc pentru 5-6 banci mari, alte 5-6 banci de talie medie si inca cateva de nisa. Parerea mea este ca vom asista in anul care urmeaza la tranzactii pe piata bancara”, a reprezentantul Deloitte.
El a precizat, insa, ca nu se refera neaparat la bancile mici atunci cand vorbeste de cele care vor disparea, avand in vedere ca exista si banci de nisa foarte profitabile.
Reprezentantul Deloitte spune ca bancile trebuie sa isi educe clientii
Insa, bancile care supravietuiesc raman cu o mare problema, si anume increderea scazuta a clientilor. „Indiferent de miscarile la care vom asista, bancile trebuie sa isi educe clientii, sa le spuna ce produs e potrivit pentru ei si ce produs nu este", a mai aratat Hassan.
La randul sau, George Mucibabici, presedintele Deloitte si fost bancher, a spus ca imaginea bancilor si a bancherilor se va reface in timp, dar pe viitor ar trebui sa functioneze principiul "cei mai putin educati trebuie protejati de catre cei care sunt mai bine educati".
„Acum e o perioada propice acuzatiilor: sunt acuzati bancherii centrali ca au redus dobanzile, sunt acuzati bancherii comerciali ca au dat in mod imprudent credite, chiar si populatia e blamata ca s-a indatorat uneori peste posibilitati si a ajuns in situatia de a nu-si mai putea plati imprumuturile", sustine Mucibabici.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News