Inlocuirea lui Trichet de la conducerea Bancii Centrale Europene a pus institutia intr-o situatie jenanta. In urma schimbarii, Franta ramane fara niciun reprezentant in board, iar Italia va avea doi, daca Draghi devine presedinte. Cum celalalt italian nu vrea sa plece, politicienii nu mai stiu cum sa-l convinga sa demisioneze.
La sfarsitul lui octombrie 2011, expira mandatul de 6 ani al francezului Jean-Claude Trichet la presedintia Bancii Centrale Europene (BCE). Succesor ar urma sa devina italianul Mario Draghi, actualul guvernator al bancii centrale a Italiei, care a castigat acceptul unanim al statelor membre.
Doi italieni este prea mult!
Problema este ca atunci cand Trichet va pleca, Franta – cea de-a doua economie din zona euro - va ramane fara un reprezentant boardul de 6 membri al BCE. Prin urmare, conditia pusa de francezi atunci cand l-au sprijinit pe
Draghi era ca celalalt italian, Bini Smaghi, sa plece. Iar, in aprilie, primul-ministru al Italiei, Silvio Berlusconi i-a promis presedintelui Frantei, Nicolas Sarkozy ca, il va retrage, relateaza Reuters.
Din pacate, Berlusconi a facut o promisiune fara a se consulta in prealabil cu Smaghi, al carui mandat expira abia in 2013. Acesta spera sa-i fie oferit in schimb postul de guvernator al bancii centrale a Italiei, care va ramane vacant dupa plecarea lui Draghi. Numai ca pe acest post este deja bataie mare, fiind disputat intre viceguvernatorul Fabrizio Saccomanni si directorul general al Trezoreriei, Vittorio Grilli, potrivit Reuters.
Cum Berlusconi nu-I poate face guvernator, nici Smaghi nu are de gand sa isi dea demisia, fiind protejat de statutul Bancii Centrale Europene. Acesta prevede ca membrii boardului nu pot fi obligati sa urmeze ordinele politicienilor sau al altor institutii.
Situatia s-a inrautatit dupa ce Berlusconi a declarat in public ca a transmis “o cerere formala” catre Smaghi pentru a demisiona. In apararea acestuia, au sarit insa atat Trichet cat si alti membri ai Bancii Centrale Europene, afirmand ca o astfel de actiune incalca insasi Tratatul de la Maastricht. Mai mult, unii dintre colegi au inceput chiar sa laude munca depusa de Smaghi la BCE.
In aceste conditii, Franta risca sa ramana fara niciun reprezentant in board, cel putin pentru o perioada. Urmatorul loc liber ar urma sa devina disponibil abia in mai 2012, cand expira mandatul spaniolului Jose Manuel Gonzalez-Paramo.
In schimb, presa germana s-a aratat incantata este aceasta incurcatura, deoarece atat Italia cat si Franta au aratat putin respect pentru principiul independentei bancii centrale.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News