Statele membre ale Uniunii Europene par a fi uitat, deja, cauzele care au provocat criza si efectele devastatoare ale acesteia. Majoritatea au permis bancilor sa dubleze bonusurile acordate angajatilor, cu conditia sa fi primit, in prealabil, aprobarea actionarilor. Romania, insa, nu face parte din acest grup.
Potrivit Reuters, anuntul vine din partea Autoritatii Bancare Europeane (EBA), care noteaza ca bancile din tarile care au platit cele mai mari salarii inaintea crizei au recurs la aceasta optiune, de a solicita actionarilor dublarea bonusurilor.
Conform EBA, aproape toate statele membre UE, cu exceptia Belgiei, Suediei, Romaniei si Sloveniei, au dat bancilor acceptul in acest sens. Cu toate acestea, doar in 15 state membre, bancile au recurs la aceasta optiune.
Bancile care pot dubla bonusurile, controleaza jumatate din piata
Uniunea Europeana a introdus o serie de limite pentru bonusurile platite angajatilor bancilor, in ideea de a pune capat tendintei bancherilor de a-si asuma riscuri prea mari, tendinta care a contribuit la criza financiara din 2007-2009 si a obligat guvernele s? vina in ajutorul bancilor. Legea europeana stipuleaza ca salariatii din banci nu au voie sa primeasca prime mai mari decat salariul de baza, insa, daca statul in cauza autorizeaza acest lucru, primele se pot dubla.
Potrivit raportului EBA, bancile care au primit aprobarea pentru dublarea bonusurilor controleaza mai mult de jumatate din sectorul bancar european, iar majoritatea angajatilor care pot primi o remuneratie mai mare lucreaza in domeniul investment banking.
Marea Britanie si Franta nu au aplicat nici pana acum limita decisa de UE. Potrivit EBA, in Marea Britanie limitarea bonusurilor se aplica doar bancilor mari, bancilor de locuinte sau marilor firme de investitii.
Pe de alta parte, pentru a reduce impactul limitarii bonusurilor, au decis sa ofere angajatilor asa-numite ”alocatii” lunare sau trimestriale. Insa EBA a considerat ca, in acest mod, bancile respective incalca legislatia comunitara. Astfel, organismele de reglementare bancara au inceput sa emita recomandari in sensul limitarii noilor modalitati de stimulare a angajatilor bancilor. Autoritatea Bancara Europeana sustine ca aceasta situatie nu a putut fi reglata intergal pentru 2014, insa cu siguranta situatia se va schimba pentru 2015.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News