Tensiunile din Grecia par a se aplana odata cu programul de reforme anuntat de Guvernul elen. Propunerile, trimise joi seara creditorilor sai (UE, BCE si FMI) includ o crestere a TVA, precum si reforme in sistemul de pensii si in domeniul functiei publice.
Actiunile marilor companii europene au inceput tranzactiile de vineri in crestere pentru a doua zi consecutiv, iar investitorii s-au grabit sa cumpere obligatiuni ale guvernelor din sudul Europei, pe fondul optimismului ca Grecia poate sa incheie acordul cu creditorii.
Astfel, este posibil ca la sfarsitul acestei saptamani sa se ajunga la un acord, astfel incat situatia din Grecia sa revina la normal, inclusiv in privinta bancilor si Bursei care au ramas inchise si in aceasta saptamana.
Masurile vizeaza cresterea veniturilor la buget in schimbul obtinerii unui ajutor financiar pe trei ani, in valoare de 53,5 miliarde de euro pentru acoperirea datoriilor scadente pana in 2018. De asemenea, Grecia solicita creditorilor sai aprobarea pentru revizuirea tintei excedentului bugetar primar in conformitate cu inrautatirea situatiei economice si o reprofilare a datoriilor pe termen lung.
Noul plan de reforme include o crestere la TVA la 23% pentru serviciile de restaurante si la 13% pentru industria hoteliera. Pentru produsele de baza, energie electrica si hoteluri, TVA ramane la 13%, iar pentru medicamente si carti la 6%.
In plus, Grecia intentioneaza sa elimine scutirea de TVA pentru insulele grecesti, pana la sfarsitul lui 2016.
De asemenea, Atena prevede cresterea impozitelor pentru societati si armatori. Propunerile vizeaza si cresterea imediata a taxelor pentru produsele de lux si publicitatea la televiziune.
Atena mai propune relansarea privatizarilor, inghetate de la sosirea la putere a lui Alexis Tsipras.
In ceea ce priveste varsta de pensionare, ea a fost fixata la 67 de ani sau 62 de ani, cu 40 de ani de activitate, si va fi introdusa treptat pana in anul 2022.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News