top banner

Planul uniunii bancare a ajuns intr-un impas

17 Septembrie 2012 | Autor: Conso

Intalnirea ministrilor de finante ai statelor membre UE, desfasurata la finalul saptamanii in Cipru, s-a axat in special pe cea mai recenta propunere a Comisiei Europene: uniunea bancara. In timp ce Comisia Europeana vrea sa introduca noul model de supraveghere bancara cat mai repede, statele membre nu reusesc sa ajunga la un acord comun.
Uniunea bancara si supravegherea centralizata a institutiilor de credit din cadrul zonei euro a fost unul dintre punctele aprins discutate in cadrul intalnirii Ecofin de la Nicosia (Cipru). Comisia Europeana isi doreste ca peste un an deja propunerea sa fie deja pusa in practica. Pentru aceasta este nevoie ca statele membre sa ajunga la un acord final.
Romania, spre exemplu, isi doreste ca o astfel de abordare unitara a sistemului bancar sa includa si tarile non-euro. Pe de alta parte, Germania considera ca abordarea este gresita.
Wolfgang Schaeuble, ministrul de finante al Germaniei, sustine ca o abordare mai buna ar fi supravegherea centralizata doar a celor mai mari banci si nu a tuturor institutiilor de credit din zona euro.
Romania a fost reprezentata la discutii de secretarul de stat Claudiu Doltu. Acesta a prezentat opinia oficiala, conform careia este preferata o constructie europeana care sa ia in considerare toate statele membre UE, fara discriminare intre bancile din statele non-euro si cele care au adoptat deja moneda unica. 
Care va fi institutia de supraveghere bancara?
O alta polemica o reprezinta stabilirea institutiei care ar urma sa supravegheze bancile. Propunerea initiala vizeaza atribuirea acestor sarcini catre Banca Centrale Europene (BCE), care in prezent are ca principala functie gestionarea politicii monetare a zonei euro.
Uniunea monetara ar urma sa afecteze si o serie de state vestice care nu au adoptat euro si nu fac pare din Sistemul European al Bancilor Centrale, cu drept de vot in cadrul BCE. Mai exact este vorba de Marea Britanie si Suedia.
“Este evident ca nu putem accepta ca supravegherea la nivel european sa fie realizata de BCE, institutie in cadrul careia nu suntem membri si chiar daca am fi, nu am avea drept de vot”, a precizat Anders Borg, ministrul de finante din Suedia.
Ministrul a fost asigurat de oficialii Comisiei europene ca acest aspect va fi luat in considerare in urmatoarele saptamani.
In schimb, o alta problema s-ar pune si din punctul de vedere al momentului in care BCE ar urma sa preia noile atributii, respectiv in mai putin de un an. O parte dintre ministri de finante considera ca acest interval este mult prea scurt pentru a crea un sistem de supraveghere eficient.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Fondatorii Salt Bank care nu și-au activat conturile pot pierde beneficii importante

Fondatorii Salt Bank care nu și-au activat conturile pot pierde beneficii importante

Conversia în bani a punctelor oferite la deschiderea contului s-a realizat deja pe 3 aprilie pentru fondatorii care și-au activat conturile și le-au menținut active până în prezent.

08 Apr 2025 | Info banci
Ce poți învăța despre fraudele informatice dintr-un concurs cu premii?

Ce poți învăța despre fraudele informatice dintr-un concurs cu premii?

Banca Transilvania derulează un concurs cu premii, care reunește cazuistica întâlnită în cazul fraudelor din ultima vreme, iar din conținutul întrebărilor putem afla și care sunt principalele strategii folosite.

04 Mar 2025 | Info banci
De câți bani ai nevoie pentru a beneficia de un banker dedicat?

De câți bani ai nevoie pentru a beneficia de un banker dedicat?

Fie că vorbim de clienții premium banking, de posesorii de beneficii sau de pur și simplu de clienți-fondatori, oferta include un bancher personal la dispoziție pentru operațiuni și investiții.

26 Feb 2025 | Info banci
Un singur cont, mai multi utilizatori. Ce solutii au bancile?

Un singur cont, mai multi utilizatori. Ce solutii au bancile?

Acoperirea cheltuielilor comune sau sustinerea unui partener, bani de buzunar pentru copii ori constituirea unui fond pentru vacante pot fi pretextele impartirii unui cont bancar in familie.

09 Ian 2025 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul