La mijlocul lui 2012 bancile si-au reevaluat colateralul aferent creditelor acordate. Noile cifre au obligat bancile sa constituie provizioane suplimentare de 620 milioane euro.
Conform directorului Directiei de Supraveghere din BNR, reevaluarea de anul trecut a plecat de la cazul unei bancute mici care, in 2011, raporta valori mari ale colateralului disponibil, ceea ce ii permitea sa isi reduca provizioanele necesare.
“Banca nu facea provizioane si am avut impresia ca isi supraevalua colateralul. Am trimis o echipa noua in inspectie. Se pare ca totul a pornit de la un teren extravilan”, a declarat Nicolae Cinteza, seful Supravegherii din BNR, in cadrul unui eveniment Finmedia.
Astfel, evaluatorii bancii concluzionasera ca 1 metru patrat de teren valora 200 euro, ceea ce facea ca provizioanele aferente imprumutului acordat cu garantia terenului sa fie mai mici decat ar fi fost cazul.
Astfel, in 2012, toate bancile si-au reevaluat colateralele. Rezultatele au indicat necesitatea constituirii unor provizioane suplimentare de 600 milioane euro. Cel mai mare nivel necesar la o banca a fost de 140 milioane euro.
“A mentine niste colaterale la valori care nu au legatura cu piata este un risc mare, ascunzi o mizerie”, a precizat Cinteza.
Nivelul provizioanelor constituite de banci influenteaza indicatorii de performanta ai respectivelor institutii. Cu cat provizioanele necesare sunt mai mari, cu atat banca va raporta indicatori mai slabi, va avea o solvabilitate mai mica si va necesita capital suplimentar.
Valoarea provizioanelor poate fi insa ajustata in functie de garantiile disponibile. In functie de tipul si valoarea acestora, bancile pot sa isi reduca provizioanele.
De altfel, nu este nici prima oara cand BNR atrage atentia asupra incercarii bancilor de a scapa de provizionare prin utilizarea unor cifre prea mari in raportele de evaluare. Un semnal de alarma a fost tras inca de acum 4 ani, tot de catre supravegherea BNR.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News