top banner

Reevaluarea garantiilor in 2012 a costat bancile 600 milioane euro

25 Februarie 2013 | Autor: Conso

La mijlocul lui 2012 bancile si-au reevaluat colateralul aferent creditelor acordate. Noile cifre au obligat bancile sa constituie provizioane suplimentare de 620 milioane euro.
Conform directorului Directiei de Supraveghere din BNR, reevaluarea de anul trecut a plecat de la cazul unei bancute mici care, in 2011, raporta valori mari ale colateralului disponibil, ceea ce ii permitea sa isi reduca provizioanele necesare.
“Banca nu facea provizioane si am avut impresia ca isi supraevalua colateralul. Am trimis o echipa noua in inspectie. Se pare ca totul a pornit de la un teren extravilan”, a declarat Nicolae Cinteza, seful Supravegherii din BNR, in cadrul unui eveniment Finmedia.
Astfel, evaluatorii bancii concluzionasera ca 1 metru patrat de teren valora 200 euro, ceea ce facea ca provizioanele aferente imprumutului acordat cu garantia terenului sa fie mai mici decat ar fi fost cazul.
Astfel, in 2012, toate bancile si-au reevaluat colateralele. Rezultatele au indicat necesitatea constituirii unor provizioane suplimentare de 600 milioane euro. Cel mai mare nivel necesar la o banca a fost de 140 milioane euro.
“A mentine niste colaterale la valori care nu au legatura cu piata este un risc mare, ascunzi o mizerie”, a precizat Cinteza.
Nivelul provizioanelor constituite de banci influenteaza indicatorii de performanta ai respectivelor institutii. Cu cat provizioanele necesare sunt mai mari, cu atat banca va raporta indicatori mai slabi, va avea o solvabilitate mai mica si va necesita capital suplimentar.
Valoarea provizioanelor poate fi insa ajustata in functie de garantiile disponibile. In functie de tipul si valoarea acestora, bancile pot sa isi reduca provizioanele.
De altfel, nu este nici prima oara cand BNR atrage atentia asupra incercarii bancilor de a scapa de provizionare prin utilizarea unor cifre prea mari in raportele de evaluare. Un semnal de alarma a fost tras inca de acum 4 ani, tot de catre supravegherea BNR.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Fondatorii Salt Bank care nu și-au activat conturile pot pierde beneficii importante

Fondatorii Salt Bank care nu și-au activat conturile pot pierde beneficii importante

Conversia în bani a punctelor oferite la deschiderea contului s-a realizat deja pe 3 aprilie pentru fondatorii care și-au activat conturile și le-au menținut active până în prezent.

08 Apr 2025 | Info banci
Ce poți învăța despre fraudele informatice dintr-un concurs cu premii?

Ce poți învăța despre fraudele informatice dintr-un concurs cu premii?

Banca Transilvania derulează un concurs cu premii, care reunește cazuistica întâlnită în cazul fraudelor din ultima vreme, iar din conținutul întrebărilor putem afla și care sunt principalele strategii folosite.

04 Mar 2025 | Info banci
De câți bani ai nevoie pentru a beneficia de un banker dedicat?

De câți bani ai nevoie pentru a beneficia de un banker dedicat?

Fie că vorbim de clienții premium banking, de posesorii de beneficii sau de pur și simplu de clienți-fondatori, oferta include un bancher personal la dispoziție pentru operațiuni și investiții.

26 Feb 2025 | Info banci
Un singur cont, mai multi utilizatori. Ce solutii au bancile?

Un singur cont, mai multi utilizatori. Ce solutii au bancile?

Acoperirea cheltuielilor comune sau sustinerea unui partener, bani de buzunar pentru copii ori constituirea unui fond pentru vacante pot fi pretextele impartirii unui cont bancar in familie.

09 Ian 2025 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul