In ciuda neperformantei, sistemul bancar ramane la un nivel confortabil al solvabilitatii, de aproximativ 14,5%. Riscul cel mai mare ar fi insa ca actionarii sa nu isi mai sustina bancile.
“Dupa 2008, toate majorarile de capital au fost la cererea sau sugestia BNR, a precizat Nicolae Cinteza, seful Directiei de Supraveghere din BNR, in cadrul unui eveniment organizat de Finmedia.
Conform acestuia, cel mai mare risc al sistemului bancar pentru urmatorii 3 ani il reprezinta refuzul actionarilor de a mai face infuzii de capital catre bancile romanesti care ar putea avea probleme.
In prezent, exista o singura banca a carei solvabilitate este mai mica de pragul de 10% solicitat de BNR iar situatia nu a fost creata de cresterea creditelor neperformante ci de lipsa capitalurilor suplimentare ce trebuiau aduse de actuonari. Conform reprezentantului BNR este vorba de o banca foarte mica iar activitatea de creditare a acesteia a fost restrictionata.
Daca situatia unei banci se inrautateste si actionarul nu aduce capital suplimentar banca respectiva poate fi preluata prin mecanismul bancii punte.
Acest lucru este insa improbabil in prezent in conditiile in care, si in cazul bancii la care directorul Supravegherii a facut referire, solvabilitatea ramane peste pragul oficial de 8%, chiar daca nu atinge solicitarea BNR, mai stricta, de 10%.
“Nu avem un motiv sa intervenim, cata vreme solvabilitatea este peste 8%. Am fost si noi intrebati de ce nu-i retragem licenta si am raspuns ca nu avem temei legal. Am pierde in instanta”, a precizat Nicolae Cinteza.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News