Aproape toti romanii considera ca bancile au abuzat de oameni prin regulile de creditare, iar 70% sunt de acord ca bancile sunt responsabile pentru criza financiara, reiese dintr-un sondaj realizat de CSCI. In acelasi timp, trei sferturi dintre romani declara ca nu au incredere in banci, iar bancile cu capital strain sunt privite cu suspiciune.
”Am construit un indice in functie de gradul in care respondentii au fost negativ orientati catre banci. In general barbatii sunt mai critici decat femeile si romanii mai mult decat maghiarii (care au semnificativ mai multa incredere in banci). Nu exista diferente pe rural/urban”, reiese din sondaj.
Pe de alta parte, intelectualii acuza mai des bancile pentru politicile de creditare si pentru rolul lor in declansarea crizei economice si au mai putina incredere in banci, sub 10%.
Din acelasi studiu mai reiese ca perceptia romanilor este ca salariile in Romania sunt mici din cauza faptului ca economia este inca firava, in crestere, dar si din cauza faptului ca salariatii nu sunt bine reprezentati de sindicate.
Astfel, 77% dintre participatii la sondaj sunt total (60%) sau partial (17%) de acord cu faptul ca angajatii romani nu sunt bine reprezentati de sindicatele actuale. In acelasi timp, 58% dintre participanti sunt total de acord ca salariile mici sunt cauzate de slaba dezvoltare a economiei, iar 23% sunt partial de acord. Aproape trei sferturi dintre romani sustin ca salariile mici sunt cauzate de faptul ca angajatii din Romania sunt exploatati de catre companiile straine.
Pe de alta parte, 67% dintre participantii la sondaj resping ideea ca salariile mici ar fi rezultatul faptului ca romanii sunt neproductivi sau lenesi.
Sondajul a fost realizat la nivel national pe baza a 1.000 de interviuri in randul populatiei adulte in perioada 16 - 24 februarie, iar eroarea tolerata este de 3%.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News