BNR este foarte grijulie fata de mediul economic si avertizeaza frecvent atunci cand salariile cresc peste productivitate. Predicile par a fi pentru altii, deoarece salariile din BNR se modifica dupa alte criterii.
Sistemul financiar poate trece printr-o criza financiara, economia poate intra recesiune sau banca centrala poate ajunge sa suporte o pierdere operationala. Un lucru este sigur: salariile din BNR continua sa creasca, conform situatiilor financiare publicate de banca centrala.
Daca tinem cont de contributiile platite de angajator, reiese ca in perioada 2011-2009, salariul mediu pe angajat din BNR s-a majorat cu 18%, in conditiile in care economia a trecut printr-o recesiune adanca. Dupa ce in 2012, a avut loc o crestere salariala de inca 9%, in cursul lui 2013, s-a mai adaugat un spor de aproape 7%.
In 2013, insa, banca a ajuns sa inregistreze o pierdere operationala de 224 milioane lei, dupa ce in 2012, a avut un profit operational de 1,5 miliarde lei.
Salariul mediu brut din BNR a ajuns in 2013 la peste 8.300 lei, conform estimarilor Conso.ro. Iar comparativ cu 2008, salariul este cu 38% mai mare. Astfel, criza financiara a adus castiguri importante pentru angajatii bancii centrale.
Intr-un articol publicat in
Ziarul Financiar in aprilie 2014, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu explica efectul majorarilor salariale dincolo de productivitate: “
S-ar putea spune: surplusul de salariu loveste doar profitul companiei in cauza. In aparenta. Lucrurile se schimba insa daca, in ultima instanta, patronul (in speta statul) scumpeste produsele si arunca astfel in carca pietei (deci a consumatorilor) costul neprevazut ce a intervenit in urma negocierilor cu salariatii, care au primit mai multi bani desi muncesc mai prost”.
Sa fie valabila aceasta logica si pentru salariile din BNR?
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News