top banner

Sapte banci acorda credite pe baza subventiei APIA si persoanelor fizice

09 August 2013 | Autor: Alina Branescu

Sapte din zece banci au ales sa finanteze in 2013 si agricultorii persoane fizice pe baza adeverintelor APIA. Destinatia imprumutului este finantarea capitalului de lucru pentru desfasurarea activitatilor curente. Costurile platite de beneficiari constau in dobanda, care nu poate depasi Robor 6M + 4%, precum si in comisioane de maxim 1%.
Imprumuturile se acorda in urma semnarii unei conventii tripartite intre APIA, Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) si si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM). Garantiile fondurilor de garantare pot acoperi cel mult 80% din valoarea creditului.
Pentru a aplica pentru un astfel de imprumut, producatorii agricoli individuali trebuie sa se adreseze uneia dintre urmatoarele banci: Banca Transilvania, Intesa Sanpaolo Bank, CEC Bank, BRD, Banca Carpatica, OTP Bank, ProCredit Bank.
BCR, UniCredit Tiriac Bank si Raiffeisen Bank  nu s-au orientat catre segmentul de persoane fizice, acordand imprumuturi de acest gen doar persoanelor juridice.
Valoarea creditului poate fi de pana la 90% din suma cuvenita in Schema de plata unica pe suprafata (SAPS), denominata in lei. Imprumutul este acordat pe termen scurt, iar scadenta este unica, la data stabilita pentru efectuarea platilor de catre APIA.
Care sunt costurile de finantare?
Bancile trebuie sa respecte nivelurile costurilor aferente acordarii creditelor pentru beneficiarii platilor directe, astfel incat dobanda finala aplicata beneficiarului sa nu depaseasca  Robor la sase luni plus 4%, iar comisioanele aferente creditului sa fie in limita de maxim 1%.
In ceea ce priveste marja fixa de dobanda peste Robor, bancile au ales in general sa mearga cu costul spre limita maxima, aplicand marje cuprinse intre 3,5% si 4%.
Exista si situatii in care valoarea marjei difera in functie de performanta financiara a clientului. Spre exemplu, CEC Bank aplica o marja de 3,5% in cazul clientilor care se incadreaza in clasa de performanta financiara A, respectiv de 4% pentru care se incadreaza in clasa B sau C. Pe de alta parte, sunt si banci, in care stabileste costul aplicat de la caz la caz, in functie de performanta.
Intesa Sanpaolo Bank, in schimb, afiseaza o marja fixa de dobanda peste Robor de 3,95%, indiferent de categoria de risc in care se incadreaza clientii.
In ceea ce priveste comisioanele, acestea de asemenea se ridica chiar si la maxime. Spre exemplu, CEC Bank percepe comisioane in valoare totala la acordarea creditului in valoare de 0,85% (un comision de gestiune de 0,35% si unul de acordare de 0,5% flat, ambele aplicate la valoarea creditului).
Intesa Sanpaolo a mers pe un singur comision, stabilit la valoarea maxima permisa. Astfel,  comisionul de analiza a creditului va fi de 1%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Fondatorii Salt Bank care nu și-au activat conturile pot pierde beneficii importante

Fondatorii Salt Bank care nu și-au activat conturile pot pierde beneficii importante

Conversia în bani a punctelor oferite la deschiderea contului s-a realizat deja pe 3 aprilie pentru fondatorii care și-au activat conturile și le-au menținut active până în prezent.

08 Apr 2025 | Info banci
Ce poți învăța despre fraudele informatice dintr-un concurs cu premii?

Ce poți învăța despre fraudele informatice dintr-un concurs cu premii?

Banca Transilvania derulează un concurs cu premii, care reunește cazuistica întâlnită în cazul fraudelor din ultima vreme, iar din conținutul întrebărilor putem afla și care sunt principalele strategii folosite.

04 Mar 2025 | Info banci
De câți bani ai nevoie pentru a beneficia de un banker dedicat?

De câți bani ai nevoie pentru a beneficia de un banker dedicat?

Fie că vorbim de clienții premium banking, de posesorii de beneficii sau de pur și simplu de clienți-fondatori, oferta include un bancher personal la dispoziție pentru operațiuni și investiții.

26 Feb 2025 | Info banci
Un singur cont, mai multi utilizatori. Ce solutii au bancile?

Un singur cont, mai multi utilizatori. Ce solutii au bancile?

Acoperirea cheltuielilor comune sau sustinerea unui partener, bani de buzunar pentru copii ori constituirea unui fond pentru vacante pot fi pretextele impartirii unui cont bancar in familie.

09 Ian 2025 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul