Restructurarea sistemului bancar este una din preconditiile impuse Greciei pentru un nou acord de bailout. Mai mult, statului elen i s-a impus sa transpuna in legislatia nationala o serie de reguli care sa dea dreptul Bancii Centrale Europene si autoritatilor de la Bruxelles sa identifice, sa divizeze sau sa inchida bancile cu probleme.
In aceste conditii, potrivit Reuters, sistemul bancar elen ar putea fi restructurat, cu pierderi impuse detinatorilor de obligatiuni si chiar persoanelor cu depozite mari, daca va fi nevoie. Pe de alta parte, guvernul grec pierde controlul sistemului bancar.
Liderii zonei euro au inclus termenul de „rezolutie bancara” in comunicatul care prezinta intelegerea ce sta la baza inceperii negocierilor cu Atena pentru un nou pachet financiar. Asta presupune posibilitatea divizarii unei banci falimentare. Calculele zonei euro arata ca va fi nevoie de pana la 25 de miliarde de euro pentru recapitalizarea sau pentru acoperirea costurilor restructurarii bancilor, noteaza Reuters.
Bancile grecesti au pierdut un sfert din depozite din decembrie, iar doua cincimi din creditele acordate sunt neperformante. In aceste conditii, exista estimari potrivit carora numarul de banci mari ar putea fi redus de la patru - National Bank of Greece, Piraeus, Eurobank si Alpha Bank – la doua. Toate cele patru banci sunt controlate de stat si toate au subsidiare in Romania.
Institutiile de credit din Grecia sunt inca inchise in asteptarea rezultatului reuniunii Consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), care ar putea decide majorarea plafonului finantarii de urgenta destinata creditorilor eleni, situat in prezent la 89 de miliarde de euro.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News