Comisia Europeana a adoptat un set de propuneri care introduc norme noi in materie de redresare si rezolutie bancara. Scopul este de a preveni noi crize bancare in Europa si de a evita acordarea de ajutor de stat institutiilor care nu se pot autosustine. Obiectivul final il reprezinta uniunea bancara.
Noul set de reguli garanteaza ca pe viitor autoritatile vor dispune de mijloacele necesare pentru a interveni decisiv inainte de aparitia problemelor. Daca situatia financiara a unei banci se degradeaza iremediabil, masurile propuse asigura mentinerea functiilor critice ale acesteia, in timp ce costurile aferente restructurarii sunt suportate de proprietari si de creditori, nu de contribuabili.
Noi arme in fata unei crize bancare
Conform noului cadru, bancile sunt obligate sa intocmeasca planuri de redresare care sa stabileasca masuri de adoptat in eventualitatea unei deteriorari a situatiei financiare.
De asemenea, autoritatile competente trebuie sa realizeze la randul lor astfel de planuri, incluzand optiuni pentru bancile aflate in situatie critica.
Daca, in cursul acestui proces de planificare se intampina obstacole, autoritatile pot obliga o banca sa-si schimbe structurile juridice sau operationale, astfel incat sa i se poata aplica instrumente de rezolutie disponibile.
Daca situatia financiara a unei banci se deterioreaza considerabil, autoritatile vor avea competenta de a numi un administrator special, pentru o perioada limitata de timp.
Instrumentele de rezolutie includ vanzarea activitatii unei banci, integral sau partial, infiintarea unei banci punte, care preia activele unei institutii cu probleme in vederea lichidarii, instrumentul de separare a activelor toxice si transferarea loc catre un vehicul special.
De asemenea, se poate recurge la recapitalizarea interna, prin care banca primeste capital suplimentar prin anularea sau diluarea actiunilor si convertirea creantelor in actiuni.
In final, grupurile financiare pot incheia acorduri de sprijin intra-grup.
Uniunea bancara – o noua era financiara
Comisia a facut presiuni pentru ca o integrare economica mai mare sa fie considerata unul dintre remediile crizei curente. Noul pas in integrarea europeana ar fi completarea uniunii monetare cu o uniune bancara. In acest sens, Comisia a inceput deja lucrul la un astfel de concept si, odata agreat la nivel politic, se va incepe lucrul pentru a identifica modalitatea optima de punere in practica.
Ideea este in parte acceptata de principalele puteri ale zonei euro. Cancelarul german Angela Merkel a avut deja o discutie in acest sens cu presedintele Comisiei Europene si a precizat ca importanta sistemica a bancilor trebuie pusa sub o supraveghere europeana astfel incat interesele nationale sa nu joace un rol prea mare.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News