Consiliul European a decis sa finalizeze cadrul de reglementare pentru supravegherea unica a bancilor pana la sfarsitul lui 2012. Banca Centrala Europeana (BCE) va juca rolul principal.
“Banca Centrala Europeana va avea un rol fundamental astfel ca o separarea clara a functiilor de supraveghere si a celor de politica monetara va fi esentiala. Noul supraveghetor va putea interveni, daca este nevoie, in orice banca din zona euro”, a precizat presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, dupa summitul de la Bruxelles.
BCE va prelua noile atributii in cursul lui 2013, nefiind stabilita inca o data exacta.
Acordul pare a fi un compromis intre ceea ce Franta si Germania isi doreau. Comisia Europeana a sustinut propunerea Frantei ca BCE sa isi ia in primire noul rol de la 1 ianuarie 2013 si sa poata supraveghea toate cele peste 6.000 de banci ale celor 17 tari din zona euro.
Germania a dorit insa sa isi mentina o parte din responsabilitatile de supraveghere la nivel national si solicita ca numai bancile mari, cu risc sistemic, sa fie monitorizate la nivel european. Sistemul bancar german este unul foarte fragmentat, deoarece exista un numar mare de banci mici, active la nivel regional, care joaca insa un rol cheie in finantarea economiei si a bugetelor federale.
Conform Reuters, bancile din zona euro vor intra sub monitorizarea BCE in mod treptat, incepand cu bancile care primesc ajutoare de stat si apoi cu marile grupuri internationale. Majoritatea operatiunile curente de supraveghere vor fi insa delegate autoritatilor nationale.
In ceea ce priveste statele din zona non-euro care vor sa adere la uniunea bancara – cum este cazul Romaniei – nu este clar inca daca ele vor fi reprezentate cu drepturi de vot in cadrul BCE. Barroso a precizat doar ca aranjamentul “va fi pe cat posibil de legal si pentru statele din afara zonei euro, daca doresc sa adere la el”.
Dupa ce cadrul legal va fi definitivat, Mecanismul de Stabilitate Europeana va putea fi activat, astfel ca bancile cu probleme vor putea fi salvate din banii europeni, fara a mai creste datoria publica a statelor membre. Conform ultimelor declaratii ale Angelei Merkel, fondurile nu vor putea fi utilizate pentru a salva banci care se confrunta deja cu probleme. In acest fel a risipit sperantele investitorilor ca bancile spaniole ar putea fi salvate cu bani europeni. Acestea au nevoie neaparat de 60 miliarde de euro pentru recapitalizare.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News