top banner

Cum au digerat pietele financiare inceputul razboiului

28 Februarie 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Cum au digerat pietele financiare inceputul razboiului

Actiunile au recuperat neasteptat de repede pierderile dupa prima zi de soc dar preturile la energie vor fi mai greu de adus in echilibru in perioada urmatoare

 
Bursele europene au inchis in scadere de cateva procente joi, ziua cand razboiul a reaparut in Europa dar vineri au recuperat mare parte din pierderi, un fenomen mai greu de explicat avand in vedere ca nimic nou nu aparuse la orizont din perspectiva conflictului.
 
La Bucuresti, BVB care pierduse 4 procente joi, a revenit in teritoriu pozitiv vineri inchizand cu un avans de aproape 2% la nivelul BET. Tonul a fost dat joi seara de pietele din SUA care au reusit chiar sa ramana usor pe crestere iar bursele europene au devenit de-a dreptul euforice vineri (prin vecini am avut aprecieri si mai sustinute, de 6% la nivelul indicelui unguresc BUX si 8% pentru cel polonez WIG20.
 
Cine isi aminteste oscilatiile burselor in vremea crizei financiare, cum la BVB erau zile in care sedinta era suspendata imediat dupa deschidere pentru ca indicii scadeau cu maximul admis pentru o singura zi (15%), intelege mai greu revenirile de vineri. 
 
Amenintarea inflatiei sustine bursele?
 
Joi, cand bursele cadeau, gazul natural urca la peste 1.500 dolari/1.000 mc si e de presupus ca sanctiunile impuse Rusiei sa contribuie la mentinerea cotatiilor ridicate in Europa o perioada mai lunga. Iar pretul gazului se reflecta in pretul ingrasamintelor si in cel al alimentelor. 
 
Cum inflatia era oricum ridicata mai peste tot in lume, noi perspective de cresteri ale preturilor ii poate determina pe cei care au actiuni sa le pastreze chiar daca profiturile companiilor vor fi in scadere odata cu ajustarea cererii. 
 
Asta deoarece marile economii ale lumii sunt foarte indatorate, o majorare prea agresiva a dobanzilor pentru a combate eficient inflatia nu poate fi operata usor iar banii-cash sunt cei mai vulnerabili in acest context. Decat sa-si vada economiile pierzand din puterea de cumparare plasate in depozite, multi investitori accepta riscul ca acestea sa se deprecieze (eventual mai putin) fiind plasate in actiuni. 
 
Portofoliu diversificat, concentrare pe indici
 
In perioadele de incertitudine e recomandata diversificarea. Nu doar cash ci si actiuni si obligatiuni, nu doar lei ci si o fractiune a portofoliului in euro dar regula de baza pentru toate aceste plasamente diversificate este minimizarea riscului. Deci nu active cu potential de risc ridicat (crypto), nu actiuni care pot suferi in actualul context energetic (trasportatori si distribuitori), nu obligatiuni care sa plateasca dobanzi mult peste piata (companiile in cauza pot fi supraindatorate). 
 
Cine isi pastreaza investitiile in actiuni in Romania sau in strainatate n-ar trebui sa ocoleasca ETF-urile pe indici, fondurile mutuale pot fi de asemenea o solutie pentru diversificare. 
 
Investitiile imobiliare, exceptandu-le pe cele de lux unde cererea este elastica, pot suferi la randul lor ca urmare a cresterii dobanzilor si reducerii puterii de cumparare. 
 
Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii
Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul