top banner

Administratorii fondurilor de pensii ar trebui sa dea socoteala clientilor

13 Noiembrie 2013 | Autor: Marius Serban

Administratorii fondurilor de pensii private ar trebui sa fie obligati prin lege sa aiba intalniri anuale cu participantii, pentru a rapunde fata in fata la intrebarile acestora cu privire la strategia si politica de investitii. Astfel de practici functioneaza de exemplu, in Danemarca, si ar fi benefice si la noi.
Companiile listate la bursa sunt obligate sa convoace intalniri anuale cu actionarii, in cadrul carora managementul este obligat sa rapunda la intrebarile proprietarilor companiei. Astfel, dincolo de rapoartele periodice, actionarii au ocazia sa ceara socoteala direct managementului despre activitatea si perspectivele companiei.
Aceeasi regula ar trebui sa se aplice si in cazul fondurilor de pensii. Banii sunt gestionati de administratori, insa acestia nu sunt obligati sa aiba intalniri fata in fata cu proprietarii fondului: clientii.
Situatia este extrem de ciudata, deoarece necesitatea unor astfel de intalniri este mult mai importanta in cazul pensiilor private, arata un raport publicat de asociatia ShareAction din Marea Britanie.
Sunt foarte putini actionari care isi investesc economiile de-o viata intr-o companie. Pe de alta parte, veniturile de care vor beneficia generatiile viitoare de pensionari depind exclusiv de performanta fondurilor de pensii.
Astfel de intalniri ar trebui impuse prin lege, deoarece ar da participantilor sansa sa ceara in mod direct explicatii de la management cu privire la strategia si politica de investitii. Clientii ar putea sa inteleaga mai bine de ce administratorul a luat anumite decizii.
Rolul intalnirilor ar putea fi si unul consultativ, prin care clientii sa semnaleze administratorului anumite preferinte in ceea ce priveste strategia viitoare de investitii.
Metoda functioneaza deja in Danemarca
Acest sistem functioneaza in prezent in Danemarca, in cazul fondurilor de tip Pensionkasse, detinute si controlate de catre membri.  Aceste fonduri sunt obligate sa aiba intalniri anuale cu membrii. In acest sens, se aleg delegati din randul clientilor, in baza unor reguli de reprezentare.
Un exemplu este fondul PKA, unde membrii pot influenta deciziile de investitii participand la intalnirile anuale.
Cu cateva zile inainte, delegatii primesc informatii de la administrator astfel incat sa se documenteze inainte de intalnire, pentru a putea pune intrebari inteligente.
Aceste intalniri permit clientilor sa inteleaga mai bine deciziile luate, perspectivele si oportunitatile de investitii si totodata, dau ocazia managementului sa afle reactia participantilor cu privire la strategia de investitii. Prin urmare, informarea functioneaza in ambele sensuri.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia