top banner

Suma acumulata la fondul de pensii se imparte intre soti in caz de divort?

17 Februarie 2011 | Autor: Dana Theodor

Calificarea unui bun al sotilor ca fiind comun ori propriu se face prin aplicarea dispozitiilor incidente din Codul Familiei (art. 30 si 31).
Art.30 alin. (3) din Codul Familiei instituie prezumtia relativa de comunitate: ”Calitatea de bun comun nu trebuie sa fie dovedita”.
Pe de alta parte, bunurile proprii, prevazute la art.31 C. Fam. constituie o exceptie de la comunitatea de bunuri, fiind limitativ prevazute de lege (art. 31 D.Fam.). In aceasta clasificare nu se regaseste contributia la un fond de pensii private si/sau pensia privata.
Avand in vedere faptul ca contributia la un fond de pensii privat rezulta din veniturile din munca ale participantului, pentru determinarea regimului patrimonial, aceasta poate fi asimilata venitului din munca.
Dreptul la pensia privata se naste prin contributia la un fond de pensii sub forma dreptului de creanta (activul personal net al participantului), drept care se stinge prin plata, iar obiectul lui, adica suma de bani datorata, devine prin incasare, obiectul unui nou drept, si anume dreptul de proprietate (pensia incasata).
Astfel, este vorba de doua categorii juridice in care dreptul respectiv se incadreaza si anume dreptul de creanta (contributia neincasata – activul personal net) si dreptul real de proprietate (pensia privata incasata / contravaloarea activului personal net).
Determinarea categoriei de bun comun sau propriu este urmatoarea:
    * Activul personal net – contributia neincasata (dreptul de creanta) este bun propriu al sotului care a contribuit. In acest caz se aplica art. 48 alin. (1) din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare: ”Participantul este proprietarul activului personal din contul sau.”.
    * Pensia privata incasata / contravaloarea activului personal net (drept real sub forma unei sume de bani) este bun comun al sotilor, avand in vedere prezumtia privind comunitatea de bunuri a sotilor (si bunurile achizitionate subsecvent cu aceste sume).
                   
In concluzie, in cazul unei actiuni de impartire a bunurilor comune (la divortul sotilor), activul personal net (contributia neincasata la un fond de pensii private) nu va face obiectul impartirii, iar pensia privata incasata / contravaloarea activului personal net va intra in masa bunurilor comune supuse impartirii.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia