Calificarea unui bun al sotilor ca fiind comun ori propriu se face prin aplicarea dispozitiilor incidente din Codul Familiei (art. 30 si 31).
Art.30 alin. (3) din Codul Familiei instituie prezumtia relativa de comunitate: ”Calitatea de bun comun nu trebuie sa fie dovedita”.
Pe de alta parte, bunurile proprii, prevazute la art.31 C. Fam. constituie o exceptie de la comunitatea de bunuri, fiind limitativ prevazute de lege (art. 31 D.Fam.). In aceasta clasificare nu se regaseste contributia la un fond de pensii private si/sau pensia privata.
Avand in vedere faptul ca contributia la un fond de pensii privat rezulta din veniturile din munca ale participantului, pentru determinarea regimului patrimonial, aceasta poate fi asimilata venitului din munca.
Dreptul la pensia privata se naste prin contributia la un fond de pensii sub forma dreptului de creanta (activul personal net al participantului), drept care se stinge prin plata, iar obiectul lui, adica suma de bani datorata, devine prin incasare, obiectul unui nou drept, si anume dreptul de proprietate (pensia incasata).
Astfel, este vorba de doua categorii juridice in care dreptul respectiv se incadreaza si anume dreptul de creanta (contributia neincasata – activul personal net) si dreptul real de proprietate (pensia privata incasata / contravaloarea activului personal net).
Determinarea categoriei de bun comun sau propriu este urmatoarea:
* Activul personal net – contributia neincasata (dreptul de creanta) este bun propriu al sotului care a contribuit. In acest caz se aplica art. 48 alin. (1) din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare: ”Participantul este proprietarul activului personal din contul sau.”.
* Pensia privata incasata / contravaloarea activului personal net (drept real sub forma unei sume de bani) este bun comun al sotilor, avand in vedere prezumtia privind comunitatea de bunuri a sotilor (si bunurile achizitionate subsecvent cu aceste sume).
In concluzie, in cazul unei actiuni de impartire a bunurilor comune (la divortul sotilor), activul personal net (contributia neincasata la un fond de pensii private) nu va face obiectul impartirii, iar pensia privata incasata / contravaloarea activului personal net va intra in masa bunurilor comune supuse impartirii.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News