top banner

Cum pastrez banii alocati pentru o investitie?

08 Octombrie 2007 | Autor: Marius Serban

In cazul in care trebuie efectuata o investitie intr-un termen scurt, este recomandata asumarea unor riscuri cat mai mici. Cel mai bine este ca banii sa fie pastrati in moneda in care urmeaza sa se faca investitia, deoarece in acest fel se elimina orice risc valutar. 
Prin urmare, plasarea economiilor in proportii egale in lei si euro este alegerea potrivita numai daca jumatate din bani vor fi necesari pentru a face o investitie in euro, iar cealalta jumatate – pentru un plasament in lei. In caz contrar, exista riscul ca evolutia cursului sa dea peste cap calculele initiale. 
Din intrebare, reiese ca investitia va fi facuta in euro, principalul risc fiind cel ca moneda nationala sa se deprecieze. Chiar daca tendinta de depreciere pare acum ca s-a incheiat, ea poate oricand reveni, deoarece evolutiile valutare sunt imprevizibile. 
Varianta sigura este ca toti banii sa fie plasati in euro, intr-un cont de economii, care permite retragerea banilor oricand fara penalizari.  
Insa, in cele din urma, totul se reduce la riscul pe care fiecare este dispus sa si-l asume. Riscul trebuie insa intotdeauna comparat cu randamentul care poate fi obtinut. Daca acesta din urma este prea mic, orice investitor devine mai putin doric sa-si asume riscul aferent. 
Un cont de economii in euro are o rata a dobanzii de 3% pe an, iar unul in lei de 7%. Intr-o luna, insa, castigul obtinut la un plasament in lei este de numai 0,6%, iar la euro – 0,25%. Prin urmare, diferenta de randament este de doar 0,35% pe luna. Iar daca leul se depreciaza cu mai mult de 0,35% fata de euro in decurs de o luna, atunci la schimbarea banilor din lei in euro se inregistreaza pierdere. Si, trebuie avut in vedere ca in ultimele luni, leul s-a depreciat cu peste 8% fata de euro. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Programul Fidelis pentru titlurile de stat listate la BVB a inceput in 2020 cand s-au lansat 2 emisiuni, a continuat intre 2021-2023 cu 4 emisiuni pe an, iar 2024 se va incheia, cel mai probabil, cu 6 emisiuni.

02 Oct 2024 | Depozite
Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Dobanzile oferite de conturile de economii pentru copii au scazut, in pas cu dobanzile la depozite, dar isi pastreaza avantajele in comparatie cu produsele pentru adulti.

30 Sep 2024 | Depozite
Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Intre randamentul net al depozitului bancar pe o luna in lei si cel al titlurilor de stat pe 5 ani, exista o diferenta de peste 2 puncte procentuale. In euro, diferenta este de aproape 3 pp.

11 Sep 2024 | Depozite
Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Achizitionate prin bursa, aceste instrumente pot fi mai avantajoase decat titlurile pentru investitorii standard cumparate in momentul lansarii de noi emisiuni.

05 Aug 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii