In cazul in care trebuie efectuata o investitie intr-un termen scurt, este recomandata asumarea unor riscuri cat mai mici. Cel mai bine este ca banii sa fie pastrati in moneda in care urmeaza sa se faca investitia, deoarece in acest fel se elimina orice risc valutar.
Prin urmare, plasarea economiilor in proportii egale in lei si euro este alegerea potrivita numai daca jumatate din bani vor fi necesari pentru a face o investitie in euro, iar cealalta jumatate – pentru un plasament in lei. In caz contrar, exista riscul ca evolutia cursului sa dea peste cap calculele initiale.
Din intrebare, reiese ca investitia va fi facuta in euro, principalul risc fiind cel ca moneda nationala sa se deprecieze. Chiar daca tendinta de depreciere pare acum ca s-a incheiat, ea poate oricand reveni, deoarece evolutiile valutare sunt imprevizibile.
Varianta sigura este ca toti banii sa fie plasati in euro, intr-un cont de economii, care permite retragerea banilor oricand fara penalizari.
Insa, in cele din urma, totul se reduce la riscul pe care fiecare este dispus sa si-l asume. Riscul trebuie insa intotdeauna comparat cu randamentul care poate fi obtinut. Daca acesta din urma este prea mic, orice investitor devine mai putin doric sa-si asume riscul aferent.
Un cont de economii in euro are o rata a dobanzii de 3% pe an, iar unul in lei de 7%. Intr-o luna, insa, castigul obtinut la un plasament in lei este de numai 0,6%, iar la euro – 0,25%. Prin urmare, diferenta de randament este de doar 0,35% pe luna. Iar daca leul se depreciaza cu mai mult de 0,35% fata de euro in decurs de o luna, atunci la schimbarea banilor din lei in euro se inregistreaza pierdere. Si, trebuie avut in vedere ca in ultimele luni, leul s-a depreciat cu peste 8% fata de euro.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News