top banner

Cum este reglementata garantarea depozitelor bancare?

05 Noiembrie 2007 | Autor: Alexandra Popa

Toate institutiile de credit autorizate de BNR sa primeasca depozite de la public au obligatia de a participa la schema de garantare a depozitelor. Exceptie fac, incepand cu data intrarii Romaniei in UE, sucursalele institutiilor de credit avand sediile in celelalte state membre. Acestea se supun insa schemei de garantare din statul respectiv, iar cateodata, conditiile prevazute, in special suma maxima garantata, sunt mai favorabile. 
Fondul garanteaza depozitele detinute de rezidenti si nerezidenti, in lei sau valuta, inclusiv dobanda datorata. Exista insa si anumite depozite negarantate, dintre care putem aminti depozitele colaterale constituite drept garantii pentru contractarea de credite, depozitele nenominative. 
Schema de garantare se concretizeaza intr-o relatie intre Fondul de Garantare si banca, sub forma obligativitatii celei din urma de a adera la schema si a plati cotizatii. Pe de alta parte exista o relatie intre client si Fondul de garantare care asigura, in cazul falimentarii institutiei bancare, o despagubire cumulata de 20.000 euro pentru depozitele pe care un client le detinea la banca in cauza. 
Cadrul legal pe baza caruia se desfasoara aceste relatii este dat de Ordonanþa nr. 39 din 28 august 1996  privind infiintarea si functionarea Fondului de Garantare, la care se adauga o serie de acte cu valoare rectificativa si de actualizare. Regulamentul nr. 4 din 2004 reglementeaza relatiile dintre banca si clientul deponent. Astfel, banca are obligatia de a comunica toate informatiile referitoare la schema de garantare de care clientul are nevoie, in special cele privind depozitele garantate, respectiv depozitele negarantate, nivelul plafonului de garantare, modul de calcul al compensatiei, documentele necesare. 
Informatia este redata in scris doar in cazul in care se constituie un depozit negarantat. Astfel, la deschiderea unui depozit ce nu figureaza in schema de garantare, deponentul are obligatia de a declara pe propria raspundere ca a luat la cunostinta si isi asuma responsabilitatea in cazul unui eventual faliment bancar.
Deoarece CEC contribuie la schema de garantare, nu este obligatoriu ca aceasta informatie sa se regaseasca si in contractul semnat, iar dumneavoastra veti fi automat despagubit in cazul unui faliment.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Programul Fidelis pentru titlurile de stat listate la BVB a inceput in 2020 cand s-au lansat 2 emisiuni, a continuat intre 2021-2023 cu 4 emisiuni pe an, iar 2024 se va incheia, cel mai probabil, cu 6 emisiuni.

02 Oct 2024 | Depozite
Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Dobanzile oferite de conturile de economii pentru copii au scazut, in pas cu dobanzile la depozite, dar isi pastreaza avantajele in comparatie cu produsele pentru adulti.

30 Sep 2024 | Depozite
Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Intre randamentul net al depozitului bancar pe o luna in lei si cel al titlurilor de stat pe 5 ani, exista o diferenta de peste 2 puncte procentuale. In euro, diferenta este de aproape 3 pp.

11 Sep 2024 | Depozite
Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Achizitionate prin bursa, aceste instrumente pot fi mai avantajoase decat titlurile pentru investitorii standard cumparate in momentul lansarii de noi emisiuni.

05 Aug 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii