Întrebare
Buna ziua, as vrea nevoie de un sfat....am niste economii, nu foarte mari, pe care nu stiu daca sa le depun la o banca sau sa le tin la ciorap, cum zice romanul, mai ales in perioada asta de criza. Dvs.ce ma sfatuiti, exista riscuri daca ii depun la banca?
Principalul risc pe care un deponent il inregistreaza atunci cand depune banii la banca este falimentul respectivei institutii.
Pentru a proteja atat persoanele fizice, cat si cele juridice de pierderea economiilor intr-o astfel de situatie, inca din 1996, s-a infiintat Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FDGB).
Suma garantata de Fond a crescut treptat, iar din octombrie 2008 este de 50.000 euro pentru depozitele populatiei si de 20.000 euro pentru conturile detinute de persoanele juridice.
In aceasta suma sunt cuprinse toate conturile curente sau de economii, depozitele si certificatele de depozit, sau alte forme de economisire cuprinse in oferta bancii.
Limita de 50.000 euro se va aplica insa sumei totale detinute de o persoana. Astfel, daca aveti mai multe conturi la aceeasi institutie si valoarea acestora depaseste 50.000 euro sau echivalent, nu veti fi despagubit in cazul falimentului bancii decat cu 50.000 euro.
O solutie in acest sens, ar fi sa constituiti depozite la mai multe banci, fara a depasi pragul de 50.000 euro la nicio banca.
De asemenea, in cazul conturilor comune, cu mai multi titulari, fiecare dintre acestia va fi despagubit in limita a 50.000 euro, echivalent in lei. Astfel, pentru un depozit detinut de sot si sotie, suma maxima garantata ajunge la 100.000 euro.
Exista insa si anumite cazuri in care depozitele
nu sunt garantate, respectiv in situatia in care banca ofera o dobanda mai mare, negociata cu clientul. In aceasta situatie, in caz de faliment, ramane la latitudinea lichidatorului judiciar daca va decide garantarea sau nu a sumelor depuse in astfel de conturi.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News