Întrebare
Buna ziua,
In cazul nerambursarii creditului de nevoi personale cu garantie ipotecare, banca este indreptatita sa execute si alte bunuri personale, in afara terenului pus garantie in contract? Va multumesc!
In situatia inregistrarii unor restante la plata, banca are dreptul de a initia procedurile de executare silita impotriva debitorului pentru recuperarea sumelor datorate de acesta, in baza contractului de credit, care constituie titlu executoriu potrivit legii. In afara de bunurile aduse in garantie, asupra carora banca are prioritate in caz de concurs cu alti creditori, pot fi executate silit orice bunuri ale debitorului, inclusiv venituri de orice natura sau bunuri aduse in garantie in favoarea altor creditori, cu exceptia si in limitele prevazute de lege.
Salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului persoana fizica si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi poprite pentru datorii din credite bancare pana la 1/2 din venitul lunar net, daca sunt mai multi creditori urmaritori, sau pana la 1/3 din venitul lunar net daca banca este singurul creditor urmaritor. Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.
Cu titlu de exemplu, nu pot fi supuse executarii silite pentru datorii din credite bancare bunurile de uz personal sau casnic strict necesare debitorului si familiei sale, precum si obiectele de cult religios, daca nu sunt mai multe de acelasi fel, alimentele necesare debitorului si familiei sale pe timp de doua luni.
Daca debitorul se ocupa exclusiv cu agricultura, alimentele necesare pana la noua recolta, animalele destinate obtinerii mijloacelor de existenta si furajele necesare pentru aceste animale pana la noua recolta, combustibilul necesar debitorului si familiei sale socotit pentru 3 luni de iarna, ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca sau compensatia acordata salariatilor pe baza oricaror dispozitii legale in caz de desfacere a contractului individual de munca.
Dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel. Executarea silita inceteaza daca s-a realizat integral obligatia prevazuta in contractul de credit si s-au achitat cheltuielile de executare, daca nu mai poate fi efectuata ori continuata din cauza lipsei de bunuri urmaribile ori a imposibilitatii de valorificare a unor astfel de bunuri, daca creditorul renunta la executare sau daca titlul executoriu a fost desfiintat.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News