top banner

La ce valoare se asigura un imobil ipotecat in favoarea bancii?

17 Mai 2009 | Autor: Marina Sterpan

Este important ca valoarea asigurata sa fie echivalenta cu valoarea din raportul de evaluare intrucat, in cazul unei daune partiale, asiguratorul va plati conform principiului proportionalitatii. Respectiv se obtine un raport: valoare asigurata / valoare din raportul de evaluare. Procentul obtinut se va aplica la valoarea despagubita si deci despagubirea va fi procent din valoarea daunei.
In cazul unei daune totale, banca isi acopera soldul creditului iar diferenta ii este restituita de catre asigurator clientului. Imobilul se va asigura la valoarea evaluata (in cazul de mai jos la 80.000 EUR), iar polita de asigurare va fi cesionata in favoarea bancii. In cazul in care, riscul asigurat se produce Banca va incasa din asigurare doar sumele necesare rambursarii creditului, a dobanzilor si a  comisioanelor aferente creditului.
Asigurarea se face la valoarea evaluata din motive de risc. In situatia in care asigurarea se face la o valoare mai mica decat cea evaluata, societatea de asigurarea nu ofera o despagubire integrala ( = cu valoarea asigurata) ci se raporteaza la valoarea evaluata a imobilului si din acest motiv valoarea depagubirii poate fi mai mica decat valoarea creditului.
In situatia in care creditul este de 20.000 euro si imobilul este asigurat la valoarea evaluata de 80.000 euro, in cazul producerii unui eveniment asigurat banca isi va acoperi valoarea ramasa a creditului si diferenta de bani va ajunge la client.
Procedeul descris mai sus este practicat de majoritatea bancilor partenere Credit Zone. Exista insa si exceptii. De exemplu, la Banca Romaneasca asigurarea se face pe valoarea creditului si nu a garantiei. Alpha Bank si Raiffeisen Bank solicita ca asigurarea sa fie incheiata pentru intreaga valoare a imobilului (pentru ca acesta nu se poate portiona) si, din aceasta valoare, se cesioneaza doar o parte (cea aferenta creditului) catre banca.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Cea mai avantajoasa oferta vine de la BRD, unde dobanda poate fi 4,8% in cazul creditelor “verzi” cu incasare venit si avans de minim 20%.

17 Dec 2024 | Credite imobiliare
Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Creditele de consum de valoare mica au cele mai mari dobanzi iar creditele ipotecare cu dobanzi fixe in primii ani-cele mai mici.

03 Dec 2024 | Credite imobiliare
IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul