top banner

Banca poate executa bunurile sotiei pentru a acoperi datoria sotului?

22 Iulie 2009 | Autor: Elena Iacob

In cazul oricarui tip de credit, inclusiv un credit in forma de descoperit de cont (overdraft), pentru recuperarea sumelor datorate se va urmari patrimoniul debitorului, tinand cont, in cazul debitorului casatorit, de natura datoriei din overdraft si respectiv de natura bunului urmarit din perspectiva Codului familiei.  
In ceea ce priveste natura bunului, locuinta sotilor, chiar daca este “pe numele” sotiei, daca a fost cumparata de aceasta in timpul casatoriei este in principiu bun comun al sotilor. Locuinta este bun propriu al sotiei daca a fost dobandita de aceasta inainte de casatorie, a fost dobandita in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie (cu exceptia cazului in care dispunatorul a prevazut ca va fi bun comun) sau a fost achizitionata in timpul casatoriei cu valoarea obtinuta dintr-un bun propriu al sotiei.  
In ceea ce priveste natura datoriei din creditul overdraft, trebuie stabilit daca aceasta are caracter de datorie personala a sotului debitor sau de datorie comuna. Regula este ca bunurile proprii ale unui sot nu pot fi urmarite pentru datoria personala a celuilalt sot.
Astfel, daca datoria este personala sotului debitor, dupa urmarirea bunurilor proprii ale debitorului, banca va putea cere impartirea locuintei care constituie bun comun si va putea urmari partea ce revine sotului debitor. In ipoteza datoriei personale a sotului debitor, banca nu va putea urmari locuinta care ar fi bun propriu al sotiei.
Dimpotriva, in situatia in care datoria din overdraft are natura de datorie comuna a sotilor, conform art.32 lit. din Codul familiei, de exemplu in situatia in care este o datorie contractata pentru implinirea nevoilor obisnuite ale casniciei, banca va putea sa urmareasca atat bunurile comune cat si, ulterior, bunurile proprii ale sotilor. In aceasta a doua ipoteza, daca locuinta este bun comun, va putea fi urmarita in primul rand. Daca locuinta este bun propriu al sotiei, va putea fi de asemenea urmarita de banca dar dupa urmarirea bunurilor comune ale sotilor.
In concluzie, locuinta bun propriu al sotiei nu poate fi urmarita de banca pentru datoria personala a sotului dar poate fi urmarita daca datoria este considerata comuna. Locuinta bun comun poate fi urmarita atat pentru datoria personala a sotului, dupa solicitarea prealabila a partajului, in limita cotei care revine acestuia, cat si pentru o datorie comuna, caz in care va putea fi urmarita in primul rand.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Cea mai avantajoasa oferta vine de la BRD, unde dobanda poate fi 4,8% in cazul creditelor “verzi” cu incasare venit si avans de minim 20%.

17 Dec 2024 | Credite imobiliare
Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Creditele de consum de valoare mica au cele mai mari dobanzi iar creditele ipotecare cu dobanzi fixe in primii ani-cele mai mici.

03 Dec 2024 | Credite imobiliare
IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul