Dupa plata integrala a pretului sau a avansului prevazut la art. 515 Cod procedura civila si dupa expirarea termenului de 15 zile de la data procesului-verbal de licitatie (termen in care debitorul poate face contestatie la executare), executorul, pe baza acestui proces-verbal, va intocmi Actul de adjudecare, act care constituie titlul de proprietate al adjudecatarului.
Deci, timpul trebuie calculat de la momentul in care ati achitat integral pretul stabilit prin procesul-verbal de licitatie, adica cel mult 30 zile de la data licitatiei (daca nu cumva a fost stabilita alta esalonare / plata in rate). Apoi, daca in imobil nu locuieste nimeni, executorul care a organizat licitatia va poate pune in posesie. Actul de adjudecare va trebui intabulat si in Cartea Funciara. Rezulta un total de maximum 45 zile.
Daca in imobil locuiesc inca fostii proprietari (debitorii executati), sunt doua posibilitati : fie va intelegeti cu ei si stabiliti de comun acord un termen in care sa paraseasca imobilul, fie veti apela la un executor judecatoresc pentru evacuarea persoanelor care locuiesc (acum) fara titlu in acel imobil. Aceasta procedura poate dura si ea 5 - 60 de zile, in functie de implicarea si abilitatea executorului, dar si de atitudinea debitorului evacuat, de multitudinea eventualelor bunuri mobile aflate in imobil si care nu au facut obiectul executarii etc.
Pe de alta parte, trebuie sa stiti si ca debitorul poate face contestatie impotriva actelor de executare, inclusiv impotriva procesului-verbal de licitatie. Un astfel de proces poate dura intre 0,5 si 2 ani, in functie de atitudinea procesuala a debitorului, de permisivitatea (de prea multe ori excesiva in favoarea debitorului) a instantei si de utilizarea cailor de atac.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News