Întrebare
Am luat in concesiune un teren de la primarie si ulterior am construit o casa pe el. Cine este proprietarul casei si ce se va intampla cu casa dupa terminarea perioadei de concesiune. Puteti sa-mi specificati si baza legala, in cazul in care exista? Multum
Concesiunea unui teren in vederea construirii de locuinte poate intra sub incidenta mai multor acte normative:
1. Legea nr. 50/1991privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii (CAP. 2 Concesionarea terenurilor pentru constructii).
2. Legea nr. 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinte proprietate personala, reglementeaza regimul atribuirii, la cerere, tinerilor cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani a unei suprafete de teren, din terenurile aflate in domeniul privat al unitatilor administrativ-teritoriale, pentru construirea unei locuinte proprietate personala.
In toate cazurile temeiul legal si conditiile (durata, obligatiile partilor, inclusiv obligatia concesionarului la sfarsitul perioadei de concesionare, incetarea contractului etc.) in care s-a concesionat/s-a dat in folosinta terenul, in functie de temeiul legal aplicabil, sunt mentionate in mod expres in contractul de concesiune/dare in folosinta incheiat. De aceea il sfatuiesc pe domnul care a adresat intrebarea sa verifice contractul repectiv pentru a putea raspunde exact intrebarilor.
In functie de temeiul legislativ poate fi aplicabila una din situatiile urmatoare:
- potrivit art. 1 alin (2) din Lg 15/2003, “Atribuirea terenului se face în folosinta gratuita pe durata existentei locuintei proprietate personala, in limita suprafetelor disponibile, prin hotarare a consiliului local al comunei, orasului, municipiului sau sectorului municipiului Bucuresti in care este situat terenul, iar potrivit art. 8 din aceeasi lege “Dupa finalizarea construirii locuintei, consiliul local poate hotari, la solicitarea proprietarului locuintei, vanzarea directa catre acesta a terenului respectiv. Pretul de vanzare se stabileste prin expertiza tehnica, intocmita de un expert evaluator autorizat si aprobata de consiliul local.”,
- potrivit art. 22 alin 1 din Lg 50/1991 “Concesionarea terenurilor se face in conformitate cu prevederile legii, durata acesteia fiind stabilita de catre consiliile locale, consiliile judetene, respectiv de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, in functie de prevederile documentatiilor de urbanism si de natura constructiei”, iar potriv. art. 17 din aceeasi lege “Limita minima a pretului concesiunii se stabileste, dupa caz, prin hotararea consiliului judetean, a Consiliului General al Municipiului Bucuresti sau a consiliului local, astfel incat sa asigure recuperarea in 25 de ani a pretului de vanzare al terenului, in conditii de piata, la care se adauga costul lucrarilor de infrastructura aferente”.
Domnul va avea calitatea de proprietar asupra constructiei, proprietatea revenind titularului autorizatiei de construire, respectiv al procesului verbal de receptive la terminarea lucrarilor de construire.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News