top banner

Ce cota de TVA se aplica la cumpararea unei locuinte, daca am platit avans?

10 Mai 2010 | Autor: Ioana Iorgulescu

Din punct de vedere al TVA si al modului de stabilire a bazei de impozitare in scopul TVA este important nu momentul semnarii antecontractului/contractului, ci momentul la care intervine faptul generator si exigibilitatea TVA pentru operatiunea respectiva.
Conform legislatiei de TVA in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2010, ca regula generala, faptul generator pentru livrari de bunuri imobile intervine la data la care intervine transferul dreptului de a dispune de bunuri ca si un proprietar. Tot ca regula generala, exigibilitatea TVA intervine la data faptului generator.
Totusi, ca derogare exigibilitatea TVA intervine:
          - la data emiterii unei facturi, inainte de data la care intervine faptul generator;
          - la data la care se incaseaza avansul, pentru platile in avans efectuate inainte de data la care intervine faptul generator.
Cota redusa de taxa de 5% se aplica numai pentru livrarea de locuinte ca parte a politicii sociale, respectiv pentru transferul dreptului de a dispune ca si un proprietar de bunurile imobile specific mentionate si descrise de Codul Fiscal.
In cazul in care elementele folosite pentru stabilirea bazei de impozitare a acestei operatiuni de livrare de bun imobil se exprima in valuta, cursul de schimb care se aplica pentru transformarea sumelor din valuta in RON este, conform legislatiei de TVA, ultimul curs de schimb comunicat de BNR din data la care intervine exigibilitatea taxei.
Astfel, in cazul descris mai sus, pentru a calcula baza de impozitare supusa cotei reduse de TVA 5% aplicabila la data livrarii, trebuie sa luati in calcul mai multe elemente cum ar fi daca ati achitat un avans inainte de data livrarii (pentru care a fost emisa o factura de catre furnizor), daca furnizorul a emis o factura in avans inainte de data livrarii.
De exemplu:
1) Pret agreat conform contractului 90.000 euro
Avans achitat in data de 15 aprilie 2010 - 20.000 euro (curs BNR valid in 15 aprilie 2010 - 4,1355 RON/EUR)
Achitat rest de 70.000 euro la data livrarii (transferul dreptului de a dispune de bun ca si proprietar); spre exemplu, 10 mai 2010 (curs BNR valid in 10 mai 2010 - 4,1874 RON/EUR)
Baza de impozitare a acestei livrari ar fi (20.000 x 4,1355) + (70.000 x 4,1874) = 375.828 lei (valoare mai mica de cat 380.000 lei si deci cota redusa de 5% aplicabila).
2) Pret agreat conform contractului 90.000 euro
Transferul dreptului de a dispune de bun ca si proprietar se efectueaza in 5 Ianuarie 2010 (curs BNR valid in 5 ianuarie 2010 - 4,2265 RON/EUR)
Baza de impozitare a acestei livrari ar fi 90.000 x 4,2265 = 380.385 lei (valoare mai mare decat 380.000 lei si deci cota standard de 19% aplicabila).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul