In cadrul procedurii de executare silita imobilele urmarite silit se valorifica prin vanzare la licitatie publica, vanzare directa si prin alte modalitati admise de lege. In vederea identificarii imobilului urmarit, executorul judecatoresc se va deplasa la locul unde este situat acesta si va incheia un proces-verbal de situatie, dupa intocmirea caruia va soma pe debitor ca, daca nu va plati, se va trece la vanzarea imobilelor cuprinse in acest proces-verbal.
Daca in termen de 15 zile de la primirea somatiei debitorul nu plateste datoria, executorul judecatoresc va incepe procedura de vanzare, termenul stabilit pentru vanzare nefiind mai scurt de 30 de zile si nici mai lung de 60 de zile de la afisarea publicatiei de vanzare la locul unde va avea loc licitaţia.
Dupa incheierea licitatiei si dupa adjudecarea imobilului, prin actul de adjudecare proprietatea imobilului sau, dupa caz, un alt drept real care a făaut obiectul urmaririi silite se transmite de la debitor la adjudecatar.
Dupa plata integrala a pretului sau a avansului si dupa expirarea termenului de 15 zile prevazut pentru o eventuala contestatie, executorul, pe baza procesului-verbal de licitatie, va intocmi actul de adjudecare.
Prin intabulare, adjudecatarul dobandeste dreptul de a dispune de imobilul cumparat, potrivit regulilor de carte funciara. In cazul acesta, in functie de hotararea instantei se va proceda la evacuarea imobilului de catre fostul proprietar.
Termenul de evacuare nu este unul stabilit standard de catre lege ci este lasat la latitudinea hotararii instantei, a executorului sau a unei intelegeri amiabile intre parti. In cazul in care imobilul nu este evacuat de bunavoie in termenul stabilit, executorul va evacua silit imobilul.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News