top banner
Un proiect susținut de
BCR

De la monedă la criptomonedă, departe de criptoactive

21 Noiembrie 2024 | Autor: Ionuț Stănișan

De la monedă la criptomonedă, departe de criptoactive

Pexels.com - JonathanBorba

Zi de zi ne lovim de o noțiune care pare să fi luat ochii tuturor: banii. Indiferent că vorbim de bancnote, monede (bani fizici) sau sume în conturi (bani scripturali), nu cred că mai e nimeni pe lumea asta care să nu îi prețuiască (până la idolatrizare). Noțiunea de bani sau monedă suscită însă și destule confuzii, mai ales în societatea contemporană, când încercăm să mutăm totul înspre digital.

Așa a apărut și termenul de criptomonedă. Da, nu mai e demult un element de noutate, o spune chiar BCE - ne pregătim pentru posibila introducere a unei monede euro digitale, în vederea asigurării accesului direct al cetățenilor la banii băncii centrale în format digital. O monedă euro digitală le-ar permite cetățenilor să efectueze plăți oricând și oriunde în zona euro (la fel ca bancnotele în prezent, dar prin mijloace digitale).

Ceea ce propune BCE nu are însă nicio legătură cu ceea ce se tranzacționează pe piață zilnic și ne invadează spațiul public: bitcoin, ethereum, dogecoin sau alte creații digitale. Toate acestea sunt denumite corect criptoactive, nu criptomonede (sunt mijloace în care putem face investiții, cu un grad de risc la pragul de sus)!

De ce considerăm că Bitcoin&Co. nu sunt monede (fie ele catalogate drept digitale)? 

Nu numai datorită faptului că pentru a putea fi monede, acestea trebuie să aibă în spate un garant, precum un stat sau o bancă centrală, ci și pentru faptul că nu îndeplinesc funcțiile uzuale ale banilor.

O primă problemă apare atunci când discutăm de funcții precum cea de mijloc de schimb sau cea de mijloc de plată: se știe că acceptabilitatea la plată a unor astfel de criptoactive e una limitată. 
Cu sau fără formă fizică, moneda trebuie să îndeplinească și funcția de etalon: să dea o valoare, cât mai stabilă, unui bun sau serviciu. Dacă ne uităm pe volatilitatea imensă a criptoactivelor, partea cu stabilitatea etalonului nu prea stă nici ea în picioare.

În fine, ultima funcție importantă a unei monede e cea de tezaurizare: altfel spus, cine vrea să pună deoparte ceva (la saltea, în cont sau oriunde dorește) păstrează monedă. Cât de apreciate sunt criptoactivele ca mijloc de tezaurizare la momentul de față aflăm din datele FMI la finalul primului semestru al anului curent. Să detaliem putin.

Care sunt cele mai importante monede de rezervă?

Dolarul american și euro sunt primele două monede de rezervă în preferințele diferitelor state: 60% din rezervele valutare de 11,5 trilioane de dolari ale lumii sunt denominate în dolari americani. 

Dominația "monedei de rezervă mondială" rămâne apăsătoare chiar dacă s-a erodat de la peste 70% cât era în anul 2000. Chiar dacă rolul dolarului a scăzut, nu au existat creșteri semnificative ale ponderilor altor valute importante, tradiționale, precum euro, yen și liră sterlină. În schimb, monedele de rezervă netradiționale, cum ar fi dolarul australian, dolarul canadian, renminbi chinezesc și wonul sud-coreean, au marcat creșteri mai vizibile.

Statisticile FMI nu încadrează criptoactivele la capitolul monede de rezervă. Nici măcar în  rezervele echivalent a 355 de miliarde de dolari despre a căror sursă de proveniență există dubii. Deci și funcția de tezaurizare e pusă serios sub semnul întrebării! FMI tratează criptoactivele așa cum ar trebui să o facem cu toții: ca pe niște investiții riscante, nicidecum păstrătoare sigure de valoare pe termen lung (unii mai hâtri spun că e bine să investești în ele fix cât crezi că îți poți permite să pierzi)!
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banchereza

Alte Articole

Dilema lui Alex: chirie pe termen lung sau credit ipotecar?

Dilema lui Alex: chirie pe termen lung sau credit ipotecar?

Mulți dintre tinerii absolvenți se confruntă la terminarea unei facultăți în alt oraș decât cel natal, cu dilema: chirie sau proprietate (cu ajutorul creditelor ipotecare). Cum și în funcție de ce trebuie să decidă fiecare, încercăm să vă arătăm în textul de mai jos.

13 Noi 2024 | Banchereza
Câteva sfaturi simple ce vă pot feri de golirea conturilor de către hackeri

Câteva sfaturi simple ce vă pot feri de golirea conturilor de către hackeri

Digitalizarea, confortul sporit adus de posibilitatea accesării serviciilor bancare de la distanță, sunt câștiguri prețuite în ultimii ani de tot mai mulți clienți. Ele vin însă la pachet și cu riscuri în creștere, pe parte de securitate cibernetică. În general, pentru a evita capcanele ce ne pot goli conturile sau ne pot îndatora fără să știm, e bine să fim atenți la modul în care tratăm interacțiunea virtuală cu banii noștri. Iar vara, când lumea e mai relaxată și vigilența mai scăzută, parcă și valurile de atacuri cibernetice cresc.

28 Aug 2024 | Banchereza
Concediul lui Ionel și banii pentru vacanță

Concediul lui Ionel și banii pentru vacanță

Suntem încă în perioadă de vacanțe: mult așteptatul moment al reumplerii bateriilor descărcate de stresul cotidian a sosit. Cum ne pot ajuta produsele financiare în această situație sunt sigur că e lucrul la care ne gândim cel mai puțin. Și nu vorbim acum doar de banalul card, care îți ține în siguranță banii chiar și atunci când pleci la mare distanță de casă. Sau de polița de asigurare care ne poate feri de necazuri pe timpul vacanței.

26 Aug 2024 | Banchereza
Dobânda și supraprofitul

Dobânda și supraprofitul

Recenta lege de reglementare a condițiilor de creditare pentru IFN a suscitat și încă suscită discuții în spațiul public: mulți se întreabă în ce măsură e normal să reglementezi nivelul câștigului unei companii. E o legitate, mai mult sau mai puțin scrisă, pentru orice economie de piață liberă, ca agentul economic să fie generator de profit (oricât s-ar da peste cap unii să spună că altele ar trebui să fie scopurile acestuia).

28 Iun 2024 | Banchereza

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul