Suntem încă în perioadă de vacanțe: mult așteptatul moment al reumplerii bateriilor descărcate de stresul cotidian a sosit. Cum ne pot ajuta produsele financiare în această situație sunt sigur că e lucrul la care ne gândim cel mai puțin. Și nu vorbim acum doar de banalul card, care îți ține în siguranță banii chiar și atunci când pleci la mare distanță de casă. Sau de polița de asigurare care ne poate feri de necazuri pe timpul vacanței.
Sunt destul de mulți cei care își planifică meticulos și din timp cum își vor petrece vacanța și mai ales cum vor finanța această cheltuială. Ionel este unul dintre cei care nu lasă nimic la voia întâmplării. Veniturile familiei sale sunt drămuite cu strictețe. Însă, cu prețurile mari din ultima vreme, nu a reușit să pună deoparte în acest an o sumă acoperitoare pentru obișnuita vacanță de vară (nici costurile acesteia nu au fost scutite de scumpiri, mai ales că Ionel vrea din nou în Turcia).
Așadar se tot gândește dacă să apeleze la overdraftul de salariu, să ia un credit de nevoi personale pe termen scurt sau să caute o ofertă de împrumut strict pentru vacanță. Desigur, cea mai la îndemână soluție e overdraftul, dar parcă nu îi vine să rămână la final de concediu fără nicio rezervă la care să poată apela,dacă apar nevoi neprevăzute.
Așadar se hotărăște să cerceteze celelalte două variante. Încearcă să afle pentru început cât ar urma să plătească pentru cei 10.000 de lei cât estimează că i-ar fi necesari. Nu se poate întinde cu creditul pe mai mult de un an, pentru că, cine știe, poate are nevoie de aceeași soluție și în 2025! Consultă ofertele din portalul Conso.ro în ceea ce privește oferta bancară de credite de nevoi personale și găsește în capul listei chiar una de la banca la care își primește și salariul: DAE ar fi 6,96%, ar urma să achite 864 de lei pe lună,iar suma totală de rambursat ar fi de 10369 de lei (un preț decent și corect, gândește Ionel).
Totuși, aruncă un ochi și pe ofertele speciale destinate vacanțelor, mai ales că a primit în cutia poștală un fluturaș exact cu un astfel de produs, de la un IFN destul de cunoscut. Acesta are limita maximă de credit de 10.000 de lei, fix suma de care are nevoie și promite formalități minime (ba chiar face referire la faptul că nu e nevoie de interogarea Biroului de Credit). Rămâne întrebarea, făcută celebră de un spot de pe vremuri: "dar halatul, cât costă halatul" (în cazul lui Ionel, creditul).
Iar "investigarea" scoate la iveală cifre care pot băga în sperieți pe oricine. Începutul e molcom și ispititor: dobândă zero, după care vine și celebrul "dacă", în cazul de față completat astfel: "dacă achiți totul după prima lună". Cum nu crede că va câștiga la loto peste noapte, Ionel nu se regăsește în poveste și citește mai departe să vadă cât l-ar costa pe el.
Și află că DAE poate ajunge, dacă plătește abia la finalul celor 12 luni, 4.108,31%! Întoarce fluturașul pe toate părțile și parcă nu-i vine a crede! Și totuși, acolo stă scris negru pe alb: DAE 4.108,31%, dobândă anuală de plată 1.729,86 lei, sumă totală de plată 2.229, 86 lei (deci, exemplul e pe o linie de credit de 500 de lei)! ȘI, da, e vorba de ziua de 24 iulie, anul de grație 2024! Pe bună dreptate se întreabă dacă aici e vorba de credit sau de camătă!
Ionel auzise de o lege care va impune limitarea acestor dobânzi practicate de IFN, dar nu îi dăduse mare importanță. Acum, în timp ce merge spre banca proprie spre a-și oficializa creditul de nevoi personale, își șoptește în barbă: "ce bine că astfel de dobânzi precum cele practicate de unele IFN vor deveni istorie. Mai bine și mai târziu, decât niciodată!" La așa costuri, decât să te împrumuți, mai bine faci concediul în poiată la bunica din Moldova!