top banner
Un proiect susținut de
BCR

Cum putem economisi. Studiu de caz al unei familii din Brasov

07 August 2020 | Autor: Scoala de Bani

Cum putem economisi. Studiu de caz al unei familii din Brasov

Cu totii ne dorim ca la sfarsitul lunii sa ne mai ramana niste bani din salariu, pe care sa-i punem deoparte pentru mai tarziu, sau poate pentru vreo vacanta, sau poate pentru vreo investitie destul de mica incat sa nu necesite un credit, dar destul de mare incat sa ne dezechilibreze bugetul lunar. Invariabil, cei mai multi dintre noi ne intrebam pe fiecare 30 sau 31 ale lunii de ce nu am reusit.

Sunt insa si oameni care isi indeplinesc obiectivul luna de luna, iar cea mai sigura metoda este pastrarea unui registru (indiferent ca este un Excel in calculator sau o aplicatie pe telefon) de venituri si cheltuieli. 

Bogdan Sultanoiu este economist, locuieste in Brasov si este parte dintr-o familie cu doi membri. El lucreaza in zona de cost controlling la o companie. In 2018 a inceput sa aplice principiile de la munca si asupra finantelor proprii: adica sa tina evidenta veniturilor si a cheltuielilor, cu obiectivul stabilit de a economisi.

Veniturile trebuie canalizate inspre economisire, iar ce ramane merge spre cheltuieli, spune Bogdan, iar economisirea ar trebuie efectuata pentru obiective bine stabilite.

El are un Excel unde isi trece toate veniturile, cheltuielile, datoriile, economiile. Cu o baza de date mai veche de doi ani, Bogdan poate compara evolutii de la luna la luna sau de la an la an si poate lua decizii bune, avand cifre corecte (de exemplu, restructurarea tuturor datoriilor intr-un credit nou, pe o durata mai lunga, cu o dobanda mai mica – ceea ce i-a scazut gradul de indatorare lunara de la 33% la sub 10%).

Aplicand aceasta filozofie usor contraintituitiva – de obicei, ne propunem sa economisim ce ramane la sfarsitul lunii, dupa cheltuieli; pe cand Bogdan economiseste la inceputul lunii, iar ceea ce ramane se duce in cheltuilei – el reuseste de fiecare ce si-a propus.

Metoda de economisire

1 Stabilim cat vrem sa economisim luna aceasta (de ex. 10-15% din venituri)

2 Stim ce venituri vom avea luna aceasta, prognozam cheltuielile astfel incat sa ne incadram in bugetul ramas

3 (si cel mai important) Cand am incasat salariul/venitul lunar, primul lucru este sa punem deoparte suma pe care ne-am propus sa o economisim. Ce ramane sunt cheltuielile


Un alt lucru observat de Bogdan cu ajutorul tabelului a fost, de exemplu, ca veniturile pe primul semestru din 2020 i-au scazut cu 12% fata de veniturile pe sem. I din 2019 (efect al crizei provocate de pandemie, au fost eliminate unele bonusuri in firma). 

Confruntat cu aceasta scadere, Bogdan a trecut la taierea cheltuielilor, reusind o reducere de peste 17% si mentinerea unui echilibru financiar. Cand ai o astfel de baza de date in spate, e mai usor sa faci calcule pentru viitor.

In plus, intr-o astfel de situatie neprevazuta, cum este cea provocata de pandemia de coronavirus, se vede cat de importante sunt economiile, cat de insoirat ai fost sa pui deoparte cateva salarii pentru o perioada in care pot aparea in orice clipa disponibilizari sau scaderi de venituri.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banchereza

Alte Articole

De la monedă la criptomonedă, departe de criptoactive

De la monedă la criptomonedă, departe de criptoactive

Zi de zi ne lovim de o noțiune care pare să fi luat ochii tuturor: banii. Indiferent că vorbim de bancnote, monede (bani fizici) sau sume în conturi (bani scripturali), nu cred că mai e nimeni pe lumea asta care să nu îi prețuiască (până la idolatrizare). Noțiunea de bani sau monedă suscită însă și destule confuzii, mai ales în societatea contemporană, când încercăm să mutăm totul înspre digital.

21 Noi 2024 | Banchereza
Dilema lui Alex: chirie pe termen lung sau credit ipotecar?

Dilema lui Alex: chirie pe termen lung sau credit ipotecar?

Mulți dintre tinerii absolvenți se confruntă la terminarea unei facultăți în alt oraș decât cel natal, cu dilema: chirie sau proprietate (cu ajutorul creditelor ipotecare). Cum și în funcție de ce trebuie să decidă fiecare, încercăm să vă arătăm în textul de mai jos.

13 Noi 2024 | Banchereza
Câteva sfaturi simple ce vă pot feri de golirea conturilor de către hackeri

Câteva sfaturi simple ce vă pot feri de golirea conturilor de către hackeri

Digitalizarea, confortul sporit adus de posibilitatea accesării serviciilor bancare de la distanță, sunt câștiguri prețuite în ultimii ani de tot mai mulți clienți. Ele vin însă la pachet și cu riscuri în creștere, pe parte de securitate cibernetică. În general, pentru a evita capcanele ce ne pot goli conturile sau ne pot îndatora fără să știm, e bine să fim atenți la modul în care tratăm interacțiunea virtuală cu banii noștri. Iar vara, când lumea e mai relaxată și vigilența mai scăzută, parcă și valurile de atacuri cibernetice cresc.

28 Aug 2024 | Banchereza
Concediul lui Ionel și banii pentru vacanță

Concediul lui Ionel și banii pentru vacanță

Suntem încă în perioadă de vacanțe: mult așteptatul moment al reumplerii bateriilor descărcate de stresul cotidian a sosit. Cum ne pot ajuta produsele financiare în această situație sunt sigur că e lucrul la care ne gândim cel mai puțin. Și nu vorbim acum doar de banalul card, care îți ține în siguranță banii chiar și atunci când pleci la mare distanță de casă. Sau de polița de asigurare care ne poate feri de necazuri pe timpul vacanței.

26 Aug 2024 | Banchereza

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul