Cu totii ne dorim ca la sfarsitul lunii sa ne mai ramana niste bani din salariu, pe care sa-i punem deoparte pentru mai tarziu, sau poate pentru vreo vacanta, sau poate pentru vreo investitie destul de mica incat sa nu necesite un credit, dar destul de mare incat sa ne dezechilibreze bugetul lunar. Invariabil, cei mai multi dintre noi ne intrebam pe fiecare 30 sau 31 ale lunii de ce nu am reusit.
Sunt insa si oameni care isi indeplinesc obiectivul luna de luna, iar cea mai sigura metoda este pastrarea unui registru (indiferent ca este un Excel in calculator sau o aplicatie pe telefon) de venituri si cheltuieli.
Bogdan Sultanoiu este economist, locuieste in Brasov si este parte dintr-o familie cu doi membri. El lucreaza in zona de cost controlling la o companie. In 2018 a inceput sa aplice principiile de la munca si asupra finantelor proprii: adica sa tina evidenta veniturilor si a cheltuielilor, cu obiectivul stabilit de a economisi.
Veniturile trebuie canalizate inspre economisire, iar ce ramane merge spre cheltuieli, spune Bogdan, iar economisirea ar trebuie efectuata pentru obiective bine stabilite.
El are un Excel unde isi trece toate veniturile, cheltuielile, datoriile, economiile. Cu o baza de date mai veche de doi ani, Bogdan poate compara evolutii de la luna la luna sau de la an la an si poate lua decizii bune, avand cifre corecte (de exemplu, restructurarea tuturor datoriilor intr-un credit nou, pe o durata mai lunga, cu o dobanda mai mica – ceea ce i-a scazut gradul de indatorare lunara de la 33% la sub 10%).
Aplicand aceasta filozofie usor contraintituitiva – de obicei, ne propunem sa economisim ce ramane la sfarsitul lunii, dupa cheltuieli; pe cand Bogdan economiseste la inceputul lunii, iar ceea ce ramane se duce in cheltuilei – el reuseste de fiecare ce si-a propus.
1 Stabilim cat vrem sa economisim luna aceasta (de ex. 10-15% din venituri)
2 Stim ce venituri vom avea luna aceasta, prognozam cheltuielile astfel incat sa ne incadram in bugetul ramas
3 (si cel mai important) Cand am incasat salariul/venitul lunar, primul lucru este sa punem deoparte suma pe care ne-am propus sa o economisim. Ce ramane sunt cheltuielile
Un alt lucru observat de Bogdan cu ajutorul tabelului a fost, de exemplu, ca veniturile pe primul semestru din 2020 i-au scazut cu 12% fata de veniturile pe sem. I din 2019 (efect al crizei provocate de pandemie, au fost eliminate unele bonusuri in firma).
Confruntat cu aceasta scadere, Bogdan a trecut la taierea cheltuielilor, reusind o reducere de peste 17% si mentinerea unui echilibru financiar. Cand ai o astfel de baza de date in spate, e mai usor sa faci calcule pentru viitor.
In plus, intr-o astfel de situatie neprevazuta, cum este cea provocata de pandemia de coronavirus, se vede cat de importante sunt economiile, cat de insoirat ai fost sa pui deoparte cateva salarii pentru o perioada in care pot aparea in orice clipa disponibilizari sau scaderi de venituri.