top banner
Un proiect susținut de
BCR

De la Ombudsman la mediator si conciliator

27 Iunie 2024 | Autor: Ionuț Stănișan

De la Ombudsman la mediator si conciliator

Pexels.com

Relația dintre instituțiile financiare (bănci, cu precădere) și respectiv clienți, persoane fizice sau juridice, a fost de-a lungul ultimilor ani mai mult sau mai puțin plină de asperități. Concilierea și/sau medierea au fost binevenite pentru a așterne punți noi de legătură între cele două tabere și a rezolva diferendele pe cale amiabilă.

Dar nevoia unui mijlocitor nu e nici nouă și nici exclusiv apanajul sectorului financiar/mediului privat. Poate primii care au întrezărit necesitatea unor desemnării unor persoane care să fie imparțiale, deasupra oricărei bănuieli de părtinire, recunoscute de toată lumea, au fost suedezii. Aceștia au "inventat" în 1713 funcția de ombudsman, adică un garant al apărării drepturilor și libertăților cetățenilor în raport cu administrația publică. Vorbim deci de o persoană care să mijlocească diferendele apărute între administrație și cetățenii. Existența unui astfel de "arbitru" a fost benefică, drept dovadă sistemul a fost extind treptat, întâi în țările nordice și mai apoi în aproape toată Europa.

Mai ales după cel de al doilea război mondial, sistemele juridice ale statelor europene s-au găsit într-un impas major: pe cale de consecință, tot mai multe state au introdus instituția "mediatorului", după modelul suedez, care avea menirea de a aduce administrația statului mai aproape de un cetățean din ce în ce mai nemulțumit.

Drept caracteristici comune la nivelul Uniunii Europeane, în ceea ce privește acest tip de mediator, putem sublinia în primul rând faptul că este o persoană independentă atât față de puterea executivă, cât și față de puterea legislativ. El e cel care primește plângerile cetățenilor contra administrației și încearcă să le găsească o soluție atunci când constată că sunt întemeiate. Și, nu în ultimul rând, NU este abilitat să dea instrucțiuni sau să anuleze o decizie, întrucât nu posedă o putere directă asupra administrației! S-ar cuveni să mai facem o precizare: o astfel de persoană vine ÎNTOTDEAUNA din rândurile corpului juridic, pentru că nu poți exercita o astfel de funcție venind pur și simplu de pe stradă și având doar păreri personale despre sistemele și normele juridice.

Rezultatele bune din domeniul public nu puteau trece neobservate de mediul privat, astfel că medierea a trecut, natural, și în spațiul privat. Astăzi, domeniile de expertiză sunt vaste, un mediator putând adopta cauze ce țin de contracte comerciale, litigii între persoane fizice, litigii cu companii de asigurări, cu întreprinderi din zona de furnizorilor de servicii, litigii pe drepturi de proprietate intelectuală, conflicte legate de interacțiunea cu piața de capital și, nu în ultimul rând, între clienți și bănci. 

Un mediator este numit și acceptat de părțile implicate în diferendul în cauză și încearcă să găsească împreună cu aceștia o soluție dincolo de firul lung și consumator de timp și resurse al unui proces derulat prin instanțe de judecată.

Există și în România cadrul legislativ necesar privind contractele de credit pentru consumatori, care permite atât creditorului cât şi a debitorului să îşi rezolve problemele litigioase prin folosirea căilor alternative, extrajudiciare, respectiv prin mediere sau conciliere.

Medierea în domeniul bancar poate fi foarte avantajoasă. Dincolo de faptul că se pot închide conflicte rapid, există și beneficii de ordin financiar. Medierea funcţionează pe criterii de neutralitate şi imparţialitate, la un nivel ridicat de calitate, fiind totodată o metodă confidenţială de reconciliere.

Un fapt important ce trebuie menționat: mediatorul nu poate să impună nimic părţilor, ele având de hotărât dacă şi în ce condiţii este avantajoasă pentru ele o soluţie amiabilă!

În acest context, în care mediatorul nu poate avansa soluții, era nevoie de ceva în plus care să dea și mai multă rapiditate rezolvării diferendelor dintre clienți și instituțiile financiare (și, de ce nu, să mai elibereze tribunalele de spețe ce uneori nu sunt altceva decât consum inutil de resurse).

Și a apărut "meseria" de conciliator! O astfel de persoană, cu largă expertiză juridică și economică, primește solicitări de la clienți persoane fizice legate de nemulțumiri în relația cu băncile, le analizează, și, prin discuții cu ambele părți, creionează o soluție care poate sau nu să fie acceptată de cele două părți. Concilierea poate avea loc oricând, chiar și în situația în care există deja un proces pe rol. Dacă ambele părți acceptă soluția înaintată de conciliator, atunci orice demers juridic încetează, iar soluția în cauză devine executorie (în unele cazuri, aceasta poate fi și renegociată, dacă mai există deschidere).

Timpul de soluționare a unui diferend prin intermediul conciliatorului e unul mult mai scurt decât orice proces: în medie o conciliere nu trece de 30 de zile! Important este să existe deschidere de ambele părți! Costurile pentru solicitant sunt zero, față de situația în care se urmează un proces clasic în justiție.

Diferența fundamentală între mediere și conciliere constă în faptul că un mediator nu poate crea și transmite propriile soluții către părțile implicate în timp de un conciliator are rol activ și creativ, el fiind mintea limpede și echilibrată care creionează soluția.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banchereza

Alte Articole

De la monedă la criptomonedă, departe de criptoactive

De la monedă la criptomonedă, departe de criptoactive

Zi de zi ne lovim de o noțiune care pare să fi luat ochii tuturor: banii. Indiferent că vorbim de bancnote, monede (bani fizici) sau sume în conturi (bani scripturali), nu cred că mai e nimeni pe lumea asta care să nu îi prețuiască (până la idolatrizare). Noțiunea de bani sau monedă suscită însă și destule confuzii, mai ales în societatea contemporană, când încercăm să mutăm totul înspre digital.

21 Noi 2024 | Banchereza
Dilema lui Alex: chirie pe termen lung sau credit ipotecar?

Dilema lui Alex: chirie pe termen lung sau credit ipotecar?

Mulți dintre tinerii absolvenți se confruntă la terminarea unei facultăți în alt oraș decât cel natal, cu dilema: chirie sau proprietate (cu ajutorul creditelor ipotecare). Cum și în funcție de ce trebuie să decidă fiecare, încercăm să vă arătăm în textul de mai jos.

13 Noi 2024 | Banchereza
Câteva sfaturi simple ce vă pot feri de golirea conturilor de către hackeri

Câteva sfaturi simple ce vă pot feri de golirea conturilor de către hackeri

Digitalizarea, confortul sporit adus de posibilitatea accesării serviciilor bancare de la distanță, sunt câștiguri prețuite în ultimii ani de tot mai mulți clienți. Ele vin însă la pachet și cu riscuri în creștere, pe parte de securitate cibernetică. În general, pentru a evita capcanele ce ne pot goli conturile sau ne pot îndatora fără să știm, e bine să fim atenți la modul în care tratăm interacțiunea virtuală cu banii noștri. Iar vara, când lumea e mai relaxată și vigilența mai scăzută, parcă și valurile de atacuri cibernetice cresc.

28 Aug 2024 | Banchereza
Concediul lui Ionel și banii pentru vacanță

Concediul lui Ionel și banii pentru vacanță

Suntem încă în perioadă de vacanțe: mult așteptatul moment al reumplerii bateriilor descărcate de stresul cotidian a sosit. Cum ne pot ajuta produsele financiare în această situație sunt sigur că e lucrul la care ne gândim cel mai puțin. Și nu vorbim acum doar de banalul card, care îți ține în siguranță banii chiar și atunci când pleci la mare distanță de casă. Sau de polița de asigurare care ne poate feri de necazuri pe timpul vacanței.

26 Aug 2024 | Banchereza

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul