top banner
Un proiect susținut de
BCR

Despre încrederea în instituțiile bancare

11 Aprilie 2023 | Autor: Norel Moise

Despre încrederea în instituțiile bancare

Pexels.com

Cu siguranță vă amintiți de două dintre personajele noastre de la rubrica Banchereza, din episoadele anterioare: Victoraș, informaticianul și Viorel, investitorul din HoReCa. Pornind de la ei am să încerc să explic puțin, la nivel de bază, cum arată mecanismele bancare și de ce trebuie să avem încredere în bănci, chiar și în aceste momente în care turbulențele bântuie lumea financiară. 

Am mai spus-o și anterior, rolul de bază al unei bănci e să adune surplusul de bani de la cei care îl dețin și să îl plaseze mai departe către cei care au nevoie de ei. Victoraș ar face parte din prima categorie, a celor care au bani pe care își permit să îi pună deoparte, iar Viorel e din categoria a doua, a celor care vor să își dezvolte mai repede afacerea și are nevoie de bani.

De ce este nevoie de bănci?

Intermediarul dintre cei doi este banca: fără aceasta e puțin probabil ca Victoraș și Viorel să se întâlnească, să știe unul despre nevoile celuilalt și să colaboreze așa cum o fac, indirect, prin intermediul unei instituții bancare.

De ce ar avea nevoie Victoraș de bancă? Pentru a-și ține în siguranță banii, a le păstra valoarea și a-i înmulți! De ce are Viorel nevoie de bancă? Pentru a-și crește afacerea și a putea valorifica oportunitățile de dezvoltare care apar (dar și dispar).

Unde apar eventualele neconcordanțe într-o astfel de afacere ce pare simplă? În general oamenii precum Victoraș aduc la bancă bani și îi plasează pe perioade scurte (chiar dacă ulterior reînnoiesc depozitele). Așadar, banca nu e sigură pe o perioadă lungă de banii aduși de aceștia și se poate trezi, la finalul perioadei contractuale, că trebuie să îi returneze deponentului.

De partea cealaltă, cei ca Viorel solicită împrumuturi pe perioade  ceva mai lungi (cu siguranță mai lungi decât cele pe care sunt depozitele). E vorba de ceea ce finanțiștii numesc *nepotrivire de maturități*, într-o traducere mai liberă. Banca e prinsă într-un joc dificil, dar căruia i-a făcut față cu succes mulți ani, e adevărat și sub atenta supraveghere a băncii centrale.  

Știm deja din episodul precedent că banca trebuie să facă, din plasarea economiilor atrase, suficienți bani pentru a putea plăti și dobânda lui Victoraș, și cheltuielile de funcționare, și taxele și impozitele, etc. Și să îi mai rămână și ceva profit! Pentru a avea acces la dobânzi mai mari banca trebuie să încerce să facă și ea plasamente pe termen mai lung: fie că dă credite, fie că face achiziții de titluri de valoare cum ar fi obligațiunile.

Cum procedează băncile în momente de criză?

În cea de a doua situație, pot interveni altfel de probleme: am înțeles deja că majoritatea banilor adunați de bănci nu stau în seif, ci sunt investiți. 

Dar dacă un număr mare de alde Victoraș se decid că își vor cu toții banii înapoi mai devreme (renunțând chiar și la dobânda aferentă) situația devine grea pentru bancă. Ea nu poate cere lui Viorel și altora ca el să își ramburseze anticipat creditele, ci trebuie or să se împrumute, la rândul ei sau să vândă din titlurile de valoare, purtătoare de dobânzi. 

Niciuna dintre situații nu îi e favorabilă: băncile comerciale îi vor percepe dobânzi mari, care pot chiar să le depășească pe cele la care i-a dat ea credit lui Viorel. Dacă vinde din titluri, cumpărătorul i le va lua la un preț mai mic dacă între timp au crescut dobânzile pe piață, deci tot în minus iese! 

Pentru a nu ajunge într-o astfel de situație, banca trebuie să fie foarte atentă la această balanță dintre credite și depozite, să aranjeze maturitățile și să aibă mereu la dispoziție o lichiditate adecvată (care să îi permită să poată face rapid rost de banii necesari). Și încă ceva: trebuie să transmită încredere lui Victoraș și celor ca el, astfel încât aceștia să nu fie tentați să își retragă banii mai devreme decât au promis atunci când au încheiat contractul de depozit cu banca. 

Fără încrederea clienților, băncile nu pot exista

Nicio bancă din lume nu poate face unui aflux de retrageri semnificativ, indiferent cât de mare ar fi: aveți exemplul Sillicon Valley Bank. De asemenea, banca trebuie să transmită încredere și să dea certitudinea deponentului că investițiile și plasamentele pe care le face sunt cele corecte și nu îi pun în pericol economiile. 

În România ultimilor ani, chiar mulți ani, aș putea spune, lucrurile au arătat bine, din punctele de vedere mai sus enunțate. Nici la nivel de UE lucrurile nu arată deloc rău. Ceva mai problematic e mediul american, unde libertatea și modalitățile în care banca poate face plasamente sunt mai mari, mai complexe, și se dovedesc uneori prea riscante. 

Ceea ce vreau să subliniez e însă faptul că, nici Viorel, și nici Victoraș (mai ales el) nu au de ce să se teamă să își țină banii în bănci (și nu e vorba aici doar de faptul că sumele sub 100.000 de euro sunt garantate de stat prin FGDB). Mă bazez mai degrabă pe faptul că băncile noastre își fac treaba bine, din acest punct de vedere, iar supravegherea este una dintre cele mai stricte din Europa.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banchereza

Alte Articole

De la monedă la criptomonedă, departe de criptoactive

De la monedă la criptomonedă, departe de criptoactive

Zi de zi ne lovim de o noțiune care pare să fi luat ochii tuturor: banii. Indiferent că vorbim de bancnote, monede (bani fizici) sau sume în conturi (bani scripturali), nu cred că mai e nimeni pe lumea asta care să nu îi prețuiască (până la idolatrizare). Noțiunea de bani sau monedă suscită însă și destule confuzii, mai ales în societatea contemporană, când încercăm să mutăm totul înspre digital.

21 Noi 2024 | Banchereza
Dilema lui Alex: chirie pe termen lung sau credit ipotecar?

Dilema lui Alex: chirie pe termen lung sau credit ipotecar?

Mulți dintre tinerii absolvenți se confruntă la terminarea unei facultăți în alt oraș decât cel natal, cu dilema: chirie sau proprietate (cu ajutorul creditelor ipotecare). Cum și în funcție de ce trebuie să decidă fiecare, încercăm să vă arătăm în textul de mai jos.

13 Noi 2024 | Banchereza
Câteva sfaturi simple ce vă pot feri de golirea conturilor de către hackeri

Câteva sfaturi simple ce vă pot feri de golirea conturilor de către hackeri

Digitalizarea, confortul sporit adus de posibilitatea accesării serviciilor bancare de la distanță, sunt câștiguri prețuite în ultimii ani de tot mai mulți clienți. Ele vin însă la pachet și cu riscuri în creștere, pe parte de securitate cibernetică. În general, pentru a evita capcanele ce ne pot goli conturile sau ne pot îndatora fără să știm, e bine să fim atenți la modul în care tratăm interacțiunea virtuală cu banii noștri. Iar vara, când lumea e mai relaxată și vigilența mai scăzută, parcă și valurile de atacuri cibernetice cresc.

28 Aug 2024 | Banchereza
Concediul lui Ionel și banii pentru vacanță

Concediul lui Ionel și banii pentru vacanță

Suntem încă în perioadă de vacanțe: mult așteptatul moment al reumplerii bateriilor descărcate de stresul cotidian a sosit. Cum ne pot ajuta produsele financiare în această situație sunt sigur că e lucrul la care ne gândim cel mai puțin. Și nu vorbim acum doar de banalul card, care îți ține în siguranță banii chiar și atunci când pleci la mare distanță de casă. Sau de polița de asigurare care ne poate feri de necazuri pe timpul vacanței.

26 Aug 2024 | Banchereza

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul